Voor een beter Beverwaard met AZC

Leo de Kleijn van de SP
Leo de Kleijn van de SP

Wereldwijd zijn 60 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Wij vinden het onze plicht om de deuren te openen voor mensen die vervolgd worden en verdreven zijn. De SP staat dan ook 100% achter het besluit van de gemeente om ook in Rotterdam vluchtelingen op te vangen en wil zelf actief bijdragen aan goede opvang voor deze mensen. Daarom heeft de SP in Rotterdam mede het initiatief genomen voor het manifest ‘Rotterdam verwelkomt Vluchtelingen’.

De SP-fractie heeft in de gemeenteraad de voorkeuruitgesproken voor kleinere opvang-locaties verspreid over de stad. Dat is beter voor de vluchtelingen zelf en voor het draagvlak in de buurt. Een meerderheid van de raad was dat met ons eens.

Helaas is dit in de besluitvorming en het overleg met het COA niet mogelijk gebleken. Kleinere opvanglocaties wil het COA alleen in de buurt van een grootschalige AZC met alle bijbehorende voorzieningen. Alleen zo kunnen volgens het COA zaken als onderwijs en gezondheidszorg binnen de AZC’s worden gewaarborgd. De beste locatie om op korte termijn zo’n grootschalige AZC te starten is volgens de gemeente de locatie bij Beverwaard. Dat steunen wij dan ook.

Dat betekent dat wij, als een van de grotere politieke partijen in de stad, nog meer de verantwoordelijkheid voelen om draagvlak te creëren waar die op dit moment niet is. We nemen scherp afstand van de acties en oproepen van de PVV en Leefbaar Rotterdam om olie op het vuur te gooien in plaats van reële problemen van mensen aan te pakken en op te lossen. We begrijpen de boosheid van mensen in de Beverwaard over de afbraak van de voorzieningen in de wijk, het korten van het minimuminkomen van mensen en de hoge huren maar al te goed. Het is juist Leefbaar Rotterdam dat dit asociale beleid in onze stad bedenkt en uitvoert.

Het is ook juist Leefbaar Rotterdam en de andere collegepartijen D66 en CDA die de sociale woningbouw in onze stad afbreken en vervangen door dure koopwoningen. De sociale problemen van bewoners van de Beverwaard hebben niks te maken met de komst van een AZC. Veel mensen voelen zich terecht in de steek gelaten. Er is wat ons betreft alle reden om de komende jaren een socialer beleid te voeren in Rotterdam. Juist dat zal bijdragen aan het verbreden van het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen.

Zorgen en terechte vragen van bewoners moet de gemeente serieus nemen en oplossen. Wij steunen dan ook de voorstellen van de burgemeester om een commissie van bewoners te vormen en om maandelijks in overleg te gaan met alle bewoners. Als extra investeringen nodig zijn om eventueel ontstane problemen op te vangen, moet dat wel gebeuren. Het zou goed zijn als de buurt ook kan profiteren van de aanwezigheid van een AZC. Bijvoorbeeld door voor de werkzaamheden werkloze mensen uit Beverwaard in te schakelen en straks voor noodzakelijke producten in het AZC af te nemen bij plaatselijke ondernemers.

De SP zal de komende weken en maanden in gesprek gaan met de bewoners van de Beverwaard om hun zorgen te horen en samen op te komen voor een beter Beverwaard. Door bewoners-bijeenkomsten te bezoeken en te organiseren. Maar ook door aanspreekbaar te zijn: huis aan huis, op straat en in het winkelcentrum.

Bron; Tekst en foto via website SP Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.