Statiegeld op petflessen moet blijven

foto

Op 23 april was er op de radio een discussie over het statiegeld op petflessen. Volgens de VVD in de 2e Kamer moet dit oubollige inzamelsysteem afgeschaft worden. Tegenstanders zeggen juist het omgekeerde namens de SGP, en een initiatiefneemster van Facebook Statiegeld Moet Blijven.

Als we alleen al naar de Beverwaard kijken dan ligt deze vol met lege blikjes en petflessen. Vindt u dat het statiegeld moet blijven en ook voor kleine flesjes moet komen, of bent u voor de afschaffing van het huidige statiegeld systeem? Aan de rechter zijde kunt u uw keuze maken in de poll!

Als het aan Tweede Kamerlid Remco Dijkstra ligt kan het statiegeld op de PET-fles bij het grof vuil. Het kan simpeler en het huidige systeem is oubollig. ”Het is een systeem dat achterhaald is. Het is ooit bedoeld voor glazen flessen die werden omgespoeld. Tegenwoordig zie je dat het plastic flessen zijn die worden verzameld via dure machines. Die worden dan vervoerd en moeten dan geteld worden. Uiteindelijk gaan ze door de shredder en worden er nieuwe flessen van gemaakt”, aldus Dijkstra. De VVD wil zoveel mogelijk kunststof verzamelen en recyclen. ”Dat ga je niet redden met statiegeld.”  De ChristenUnie ziet wel degelijk het belang van het statiegeld systeem. ”Maar liefst 75% van de Nederlandse bevolking steunt het statiegeld. Het is een ingeburgerd systeem en wordt enorm gewaardeerd. Je ziet dat als je statiegeld afschaft dat nog niet de helft terechtkomt in het restafval. Of erger: het komt op straat terecht. Zwerfafval is erg belastend voor het milieu en het ziet er enorm lelijk uit”, aldus Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber. Het huidige Plastic Heroes systeem zou het overschot aan petflessen moeten opvangen. ”Met het Plastic Heroes-systeem wordt het opgehaalde plastic gerecycled in bermpaaltjes, terwijl met het statiegeld systeem nieuwe flessen kunnen worden gemaakt.”  Lianne Kooistra is de oprichter van de Facebookpagina Statiegeld moet Blijven, die inmiddels 100.000 likes heeft binnengesleept. ”Wij zijn die pagina een jaar geleden begonnen en sindsdien hebben wij enorm veel inzendingen gekregen van mensen die zich ergeren over zwerfafval”, aldus Kooistra.

Tekstbron: NieuwsBV-Vara

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.