SP morele winnaar gebiedscommissie, Leefbaar blijft grootste in IJsselmonde

De kiezers in IJsselmonde hebben ervoor gezorgd dat Leefbaar IJsselmonde de grootste partij blijft in de nieuwe gebiedscommissie van IJsselmonde. De morele winnaar is de SP, zij hadden de afgelopen jaren geen enkele zetel in deze deelgemeente, en kwamen dus van nul op twee zetels terecht. Daarbij aangetekend dat het om voorlopige uitslagen gaat voor wat betreft de gebiedscommissie verkiezingen 2014. Ook de nieuwe Lijst Necat Kaya kreeg een zetel.

De verliezende trend bij de VVD en PvdA op gemeentelijk verkiezingsniveau landelijk heeft ook zijn sporen nagelaten op het kiesgedrag en de zetelverdeling voor de nieuwe gebiedscommissie in IJsselmonde. Hoewel er maar 15 zetels te verdelen waren – voorheen 25 – kwam de PvdA/GroenLinks op twee zetels uit, en de VVD moet het politieke veld de komende jaren verlaten. Ook de partij OPA/HIJ zien we niet meer terug in de gebiedscommissie. HIJ was een lokale partij die zich enkele weken aansloot met OPA, voor hen ook geen zetel meer in IJsselmonde. De CDA heeft twee zetels gekregen, en D66 blijft onveranderd, en behoud een zetel. Leefbaar blijft dus de grootste met 7 zetels

IJsselmonde kent circa 60.000 inwoners en er zijn 16.919 stemmen uitgebracht Het opkomst percentage lag daarmee op 38,2%. Dit lijkt een te laag aantal, alhoewel er geen cijfers bekend zijn hoeveel stemgerechtigden er zijn. Uiteindelijk kunnen we vaststellen dat het het gebiedscommissiewerk weinig tot nihil echte nieuwe partijen heeft opgeleverd, het leeft dus niet onder de burgers. Op dit punt lijkt het gebiedscommissie bestuur al met een valse start te beginnen. Wel zijn er nieuwe namen bij sommige bestaande partijen te zien, maar het gros komt vanuit de oude deelgemeente situatie.

Op 7 april worden alle leden van de gebiedscommissie geïnstalleerd door de burgemeester van Rotterdam. Daarna is het de zaak dat zij een gebiedsplan gaan opstellen. Per gebied een voorzitter aangewezen, die komt uit het midden van de partij met de meeste zetels in een gebied, in IJsselmonde is dat dus Leefbaar Rotterdam. De definitieve uitslag wordt pas op 25 maart bekend gemaakt in het stadhuis. Dan is ook bekend welke kandidaten er met voorkeursstemmen zijn gekozen bijvoorbeeld.

Voorlopige uitslag voor IJsselmonde in zetels

PvdA, 2

Leefbaar Rotterdam, 7

VVD, 0

D66, 1

CDA, 2

SP, 2

OPA/HIJ 0

Lijst Kaya 1

Voorlopige uitslag voor gebiedscommissie Rotterdam.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.