Beverwaarder Bert Remmelts geeft hulp bij reanimatiecursus

Beverwaarder Bert Remmelts
Beverwaarder Bert Remmelts

Nietsvermoedend loop je over straat, of in een winkelcentrum en je ziet een medemens onwel worden. Wat doen je dan? Je belt 112, en wacht op de ambulance. De tijd van het wachten op de ambulance is vaak cruciaal op dat moment, want een reanimatie kan verschil zijn tussen leven en dood voor het slachtoffer! Een persoon die een reanimatiecursus heeft gevolgd weet wat hem of haar te doen staat.

Beverwaarder, Bert Remmelts is al jaren ondersteuner als Lotus-slachtoffer in Reanimatie, AED gebruik en Verbandleer via de E.H.B.O. vereniging Bolnes. Tevens is hij ook als Lotus slachtoffer aanwezig bij rampenoefeningen. Dit doet hij al enkele jaren met een aantal enthousiaste mensen. In de ruimte van het schoolgebouw van waaruit zij les geven liggen poppen klaar om de reanimatie op uit te oefenen. Om het geheugen van de cursisten op te frissen wordt de procedure herhaald met de stabiele zijligging. Er zijn hiervoor namelijk twee methodes, een oude en een nieuwe. Bert speelt dan het Lotus slachtoffer.

Het reanimeren begint bij het controleren van bewustzijn en ademhaling die van groot belang is. Een normale ademhaling moet binnen 10 seconden geconstateerd worden. Is dit niet het geval. Bel of laat iemand direct 112 bellen als dit nog niet gebeurd is. Start de reanimatie. Dit doe je door beademing en borstcompressie bij het slachtoffer toe te passen, en maak zo nodig gebruik van een AED apparaat. Dit is een beknopte opsomming van de reanimatie. De reanimatie wordt tot in het detail beoefend en besproken met aanwijzingen van de leraren. Het beademen en borstcompressie geven aan een slachtoffer is van groot belang zodat dit op de juiste wijze gebeurt.

Daarnaast wordt er ook nog uitgelegd hoe je een baby kan reanimeren. Veelal worden de handelingen dan gehalveerd. De beademing en borstcompressie is veel geringer dan bij een volwassene. Verder is er aandacht voor een blokkade van de luchtwegen, hiervoor gaat de Heimlich greep ingezet worden.

De E.h.b.o. cursus duurt circa 18 weken, en individueel wordt bijgehouden hoe de cursisten vorderen in het handelen met alles wat zij leren op de cursus. Aan het einde krijgt men een diploma hiervoor. De cursus start in het begin van het jaar en na de zomervakantie. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Elk jaar daarna is een herhaling vereist van ongeveer 8 lessen. Tijdens deze lessen worden ook gastlessen verzorgd door professionals.

Wilt u meer informatie over deze cursus dan kan dat via ehbobolnes@hotmail.com

www.facebook.com/ehbo.bolnes

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.