Schapen trekken veel bekijks in IJsselmonde

Schaap wordt geschoren

De schapen van landschapbeheerder M.A. Oosthoek trekt op dit moment veel bekijks in IJsselmonde.

Vandaag stonden er 185 stuks in het groen tussen de Groeninx van Zoelenlaan en de Backershagen. Het is best hard werken om voor een kudde te zorgen. Als al het groen is kaalgegeten moet herderin Maria d.m.v. een afrastering een nieuwe grasvlakte afbakenen! Dit doet zijn door een mobiel hekwerk aan te brengen op een gedeelte van de geluidswal langs de A16.

Passanten waaronder ook kinderen genoten vandaag van dit tafereel onder een stralende voorjaarszonnetje. De herderin was bezig om een aantal schapen van hun vacht te ontdoen, dat lukte nog niet zo erg. De vacht was nog net iets te kort en de wol is erg vettig, en daardoor krijgt het scheerapparaat te weinig grip! De wol die wel wordt geschoren wordt verzameld en zo nu en dan verkocht. Vaak wordt deze ook weggeven, want de prijs wordt bepaald hoe schoon deze is.

Niet veel later was het tijd om de schapen op te drijven naar een volgende groenstrook waar het sappige hoge gras al lag te wachten voor de grote kudde. Via een paar commando’s dreef de border collie de schapen op, een prachtig schouwspel waarin de herderin voorop ging. De uidrukking “als er een schaap over de dam is dan volgen er meer” was hier zeker van toepassing!

In een draf over het fietspad was het een koddig aanzicht, maar bij het achterblijven of afdwalen van een schaap kwam de border collie in actie. Pijlsnel corrigeert de hond het afvallige schaap terug naar de kudde. Toch wist er een het Rietpark in te vluchten, en dan zie je de hoe mens en natuur samenwerken. De herderin haalde het afvallige schaap zelf terug onder toeziend oog van bewoners en passanten. De border collie houdt op commando de kudde in bedwang. Helaas moesten gebruikers van het fietspad wel even wachten totdat de kudde de nieuwe lokatie had bereikt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.