Schapen blijven grazen in IJsselmonde ondanks blauwtongvirus

Grazende schapen van de Stadsherders tussen Beverwaard en Oud IJsselmonde bij het Roelantpad

De schapen van de Stadsherders blijven tot het einde van het graasseizoen te zien in het gebied van IJsselmonde, ondanks dat het blauwtongvirus is vastgesteld in ons land! De Stadherder Maria van der Velde gaf aan dat zij tot nu toe één schaap is kwijtgeraakt aan het blauwtongvirus die dodelijk is bij geiten, schapen en runderen.

Blauwtong (BT) is een niet-besmettelijke virusziekte bij schapen en andere herkauwers zoals runderen en geiten. De belangrijkste besmettingsroute is de beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het blauwtongvirus (BTV). Zieke dieren kunnen elkaar niet direct besmetten en de ziekte is niet overdraagbaar naar de mens. Helaas is er is nog geen vaccin tegen dit type blauwtong beschikbaar.

Volgens Van der Velde heeft het om economische redenen nu geen enkele zin om de schapen nu al op stal te zetten, want die kleine vliegjes zijn overal die de ziekte veroorzaken. Je moet dan weer ventilatoren aanzetten. Daarnaast moet er voer komen voor de schapen, en dat zijn dus extra kosten!

In de buitenlucht zijn de schapen zoals op een dag als vandaag beter af, de wind waaide hard over het Roelantpad. Hopelijk blijft de schaapskudde van de Stadsherder verstoken van het blauwtongvirus?

Bron: Blauwtong via WUR, foto Beverwaardigheden.nl