Rotterdamse leraar gaf les op 6000km afstand na opstand in Kazachstan

Leraar Arjan gaf les vanuit Kazachstan

De in Rotterdam woonachtige leraar Arjan, die normaliter les geeft op het Gemini College in Ridderkerk, heeft les gegeven vanuit Kazachstan waar hij met zijn vrouw vast kwamen te zitten door de ongeregeldheden in dat land begin januari!

Kort na de kerstdagen vertrokken zij naar het land, waar zijn vrouw vandaan kwam, voor een familiebezoek van twee weken. Dat bezoek verliep heel anders dan zij hadden voorzien! Inmiddels zijn ze weer thuis in Rotterdam-IJsselmonde met een week vertraging, want het land ging daar totaal op slot.

Na het nieuwe jaar braken er grote hevige protesten uit in het land in meerdere steden in verband met de verhoging van de brandstofprijzen, maar al snel werd het duidelijk dat deze gebruikt werden om de zittende macht om ver te werpen. Dat gebeurde uiteindelijk door inzet van troepen vanuit het buitenland niet.

Tijdens die protesten werd het internetverkeer uitgeschakeld en werd het lastig om met de buitenwereld te communiceren, zelfs voor journalisten en de media. Af een toe een sms bericht naar Nederland dat kon nog wel, of bellen met een prepaidkaart vanuit Kazachstan lukte ook de naar familie in Nederland! Winkels waren gesloten en er was een avondklok ingesteld. Op dat moment verbleven zij in Almaty waar de hevigste protesten plaatsvonden.

Na een aantal dagen van protesten en onrust werd de orde hersteld door deze speciale troepenmacht, hierdoor kon het normale leven weer opgang komen. Internet werd weer ingeschakeld en hierdoor was de communicatie naar de buitenwereld weer hersteld. Ook het vliegverkeer kwam mondjesmaat opgang. Toen moest er een vlucht geregeld worden om terug te keren naar Nederland. Dat werd uiteindelijk een week later!

Inmiddels waren de middelbare scholen in januari al weer opgestart na de lockdown van afgelopen december, maar de leraar kon dus nog niet fysiek aanwezig zijn! Vanuit Kazachstan werd de laptop aangesloten op het internet, die op een strijkplank stond, en werd er verbinding gemaakt met de school in Ridderkerk. Het moet wel een memorabel moment zijn geweest voor zowel de school als voor de leerlingen die les van hem kregen. Les krijgen van een leraar die 6000 km van huis was, wie kan dat nu zeggen als leerling?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: