RET tramremise Beverwaard bestaat 5 jaar

Weth. Baljeu en Portef. Boonzaaijer
Weth. Baljeu en Portef. Boonzaaijer

Op 2 december 2008 werd de eerste paal geslagen voor de nieuwe tramremise van de RET naast de Beverwaard. Deze moest de oude remise gaan vervangen aan de Hilledijk die van 1968 tot 2011 dienst deed voor stalling en onderhoud van trams!

De Beverwaardigheden volgde met veel belangstelling de vordering van de bouw van deze hypermoderne remise. Het einde van de bouw kwam in 2011 in zicht zij het met enige vertraging van circa een paar weken.

Niet altijd was er wat te zien, zeker toen de bouw net begonnen was in het begin, maar na enige tijd begon de remise vorm te krijgen. Het moment dat er open dag kwam voor RET medewerkers om te zien hoe de bouw vorderde was een mooi om aan te sluiten als medewerker van dit Rotterdamse bedrijf. Een rondleiding verschafte duidelijkheid en wat voor mega project dit was. Alles moest tot in detail kloppen!

De infrastructuur moest ook aangepast worden buiten de remise, want het in en -uitrukken van de trams moest ook via de Beverwaard kunnen gebeuren. Dus extra spoor erbij op het kruispunt die voor de ingang van de wijk ligt. Heel het kruispunt op de Groeninx van Zoelenlaan met de Cannenburghstraat ging op de schop en ook tot aan de Akkeroord toe. Dat betekende een aantal weken geen tramverkeer van en -naar de Beverwaard.

Een pendelbus werd speciaal ingezet door de RET. Probleem was dat er niet genoeg chauffeurs waren, en zo werden niet Nederlands sprekende bestuurders ingezet. Op dat moment was de OV chipkaart nog niet in gebruik, en dat gaf een taal barrière met het afstempelen van de strippenkaart. Daarvoor was de oplossing bedacht om een extra kracht in te zetten op diezelfde bus om de passagiers te voorzien van de juiste aantal strippen op de strippenkaart naar hun bestemming.

In de nachtelijke uren werd er doorgewerkt aan de infrastructuur en dat zal best nog wat overlast hebben gegeven, maar er was een deadline te halen. Nadat er een open dag was voor Beverwaarders en belangstellende werd de remise op 15 augustus in gebruik genomen. Daarvoor waren een hoop testen uitgevoerd om de nieuwe remise optimaal te laten functioneren, want een fout zou gevolgen hebben voor de loop der trams.

De feestelijke dag was dus op 15 augustus onder toeziend oog van vele genodigde die bij dit project betrokken waren. Toenmalig Wethouder van Vervoer in Rotterdam Jeanette Baljeu knipte samen met verantwoordelijke portefeuillehouder Wouter Boonzaaijer, van de toen nog bestaande Deelgemeente IJsselmonde, het lint door in de nieuwe remise aan de Edo Bergsmaweg. Daarmee was de remise Beverwaard officieel mee geopend!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.