Rechter gaf toestemming voor ontruiming, van wie is het stuk grond aan de Oostdijk?

Stuk perceel aan de Oostdijk

Het uitzicht over de Neuwe Maas met de van Brienenoordbrug op de achtergrond doet vermoeden dat in dit stukje Rotterdam-Zuid-Oost alles pais en vree is. Niets is minder waar!

Vorige week 31 januari werd de omheining van het kleine perceel, en rammen die daar stonden weggehaald in opdracht van het Waterschap Hollandse Delta. Dat laatste kon schapenhouder Nico van der Wal nog wel voorkomen. De omheining is dus nu wel eruit gehaald, maar daar blijft het niet bij vertelde hij vandaag tegen deze website. Ik stap naar de rechter foeterde hij!

Vorig jaar werd er ook al actie ondernomen t.a.v. dit perceel, en werd de omheining ook al een keer eruit getrokken, de rammen waren even elders? Toch toen de omheining er werd uitgetrokken, stond deze binnen no-time weer fier overeind! De op leeftijd zijnde schapenhouder had het er zelf weer eigenhandig teruggezet. Zijn vorige omheining kon hij ophalen in Zwijndrecht, was de mededeling!

Een paar weken geleden viel er een brief bij van der Wal op de deurmat waarin hij werd gewezen op een ontruiming van het stukje grond d.m.v. een rechterlijk bevel. Die vond dus plaats met veel vertoon van instanties afgelopen 31 januari, vertelde hij. Zelfs de politie was erbij! Toch is dat altijd volgens procedure bij een ontruiming.

Waar draait het nu eigenlijk om? Het perceel, ter grote van een tennisbaan, is nodig voor Waterside 3, een torenflat van 75 meter hoog die daar straks moet gaan gebouwd worden over niet al te lange tijd. Inmiddels is Waterside 2 al bijna klaar op steenworp afstand (zie foto)! De bewoners van de naastgelegen wijk Waterside 1, waren op z’n zachts gezegd hier ook al niet zo blij mee!

De schapenhouder geeft aan dat er nu wel een probleem is, want hij claimt dit perceel waar hij nooit een acte heeft voor ondertekend en tientallen jaren gebruik van heeft gemaakt naast de ingang van het Oud IJsselmondsehoofd! Het waterschap kan ook niet een acte weerleggen dat Van der Wal het heeft gepacht of enigzins gekocht heeft. Een probleem dus?

Hij gooit het het dus op tientallen jaren van gebruik op verjaring, en dat het nu zijn eigendom is? De vraag is nu, van wie is dat stukje grond? Van de schapenhouder Van der Wal, of van het waterschap? Dat moeten blijken als de rechter er eventueel aan te pas moet gaan komen?