Proef biologisch baggeren Bolnesservliet in Beverwaard

Bio-Vase korrels

Beverwaard kent vele singels of sloten! De Bolnesservliet is een sloot die op de grens van Bolnes en Beverwaard ligt. Officieel ligt deze in IJsselmonde. Deze ziet er behoorlijk vervuild uit, en men wil deze op biologische basis gaan schoonhouden en maken.

Minimale impact op het milieu en op lange termijn kan de waterkwaliteit verbeteren.

De gemeente Rotterdam start in Charlois, IJsselmonde en Pernis een proef met biologisch baggeren. Door het gebruik van biologische korrels wordt de sliblaag in het water zelf afgebroken en is er geen zwaar materieel nodig om het slib uit het water te halen en af te voeren. Door deze methode wordt het milieu veel minder belast, het ecologisch evenwicht van het water hersteld, waterplanten krijgen meer kans en algengroei neemt af. Ook wordt het water helderder en kan op lange termijn de waterkwaliteit verbeteren.

Bladafval
Biologisch baggeren is vooral geschikt als de bagger in de watergangen – zoals singels – komt door bladafval en afstervend organisch materiaal. Het gaat dan om watergangen waar veel bomen of groen in de buurt staan.

Biologische korrels
Het biologisch baggeren wordt uitgevoerd met het product Bio-Vase. Deze korrel breekt het organisch materiaal af. Voordeel is dat deze afbraak snel gaat en er geen stank vrijkomt.

Proef van drie jaar
Vooraf wordt een nulmeting uitgevoerd. Dit gebeurt met een onbemand radiografisch bestuurbaar bootje. De vermindering van de sliblaag wordt elk kwartaal gemeten. Ook worden er analyses van de waterkwaliteit gedaan. Wanneer de

Nulmeting via bootje

Drie locaties
Het biologisch baggeren wordt uitgevoerd door Dutch Water Tech, bij de watergangen aan de Vaanweg, achter de Texaco (Charlois), in de Bolnessevliet (IJsselmonde) en bij de voormalige volkstuin aan de Oud Pernisseweg (Pernis).

Bron: tekst en foto, Gemeente Rotterdam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: