Oud IJsselmonde herdenkt slachtoffers 2e Wereld Oorlog

Korps Mariniers Van Ghentkazerne leggen een krans

Het is acht uur als de laatste klokslag van de Adriaen Janszkerk weggeëbd is in de stilte van Oud IJsselmonde. Aanwezigen staren stoïcijns recht voor zich uit of buigen hun hoofd naar beneden. Zij herdenken vanaf dat moment in 2 minuten van stilte de slachtoffers van de 2e Wereld Oorlog.

Het programma van “Het Comité 4 en 5 mei IJsselmonde” startte om 19:30 uur met een muzikale omlijsting door het Christelijk Fanfarecorps IJsselmonde, zij speelden een aantal muziekcomposities. Intussen liep het plein aan de Kasteelweg vol met mensen die wilde deelnemen aan deze Nationale Dodenherdenking!

Na de muzikale omlijsting begonnen de kerkklokken te luiden met daaropvolgend het  signaal van de Taptoe die ten gehore werd gebracht door het Korps Mariniers van de Van Ghentkazerne, inmiddels is het dan één minuut voor acht.

Na de 2 minuten stilte volgden er twee coupletten van het Wilhelmus. Inmiddels heeft het avondzonnetje plaats gemaakt voor een koude wind die de kop opsteekt op het plein voor de Adriaen Janszkerk.  Onze nationale driekleur die halfstok hangt wordt dan ook door deze wind gevangen.

Het protocol gaat verder. Drie toespraken zijn er dan te horen, door “Het Comité 4 en 5 mei IJsselmonde”, en twee daarvan worden voorgedragen door kinderen van de Van Brienenoordschool, adopteerschool van het monument dat op het plein staat! Het is nog steeds muisstil.

Monument na defilé, vol met bloemen en kransen gelegd

Kransleggingen, zes in totaal, zijn er door diverse organisatie’s met medewerking van de scoutinggroep Ibn Battuta gelegd. Uiteindelijk worden als laatste de aanwezigen uitgenodigd om deel te nemen aan het defilé. De scoutinggroep St. Patrick deelt hiervoor rozen uit die voor het monument neergelegd worden.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.