Nu ook metalenverpakkingen bij het plastic

Vanaf maart 2017 is het ook mogelijk om je metalen verpakkingen bij het plastic te gooien.

Rotterdam zamelt dan officieel PMD in. PMD staat voor plastic-, metalen- en drankverpakkingen. Het is de afkorting van de verschillende afvalstromen die samen in één container ingezameld worden. Vanaf juni 2016 is het al mogelijk om drankenkartons in te zamelen bij het plastic.

Wat zijn metalen verpakkingen
Onder metalen verpakkingen verstaan we ook wel blik zoals lege conservenblikken (soep, groente, knakworst, vis, kattenvoer), lege drankblikjes (bier, frisdrank), aluminium schaaltjes en bakjes, metalen deksels en doppen (zoals bier- en frisdrankdopjes), stalen siroopflessen en waxinelichtcupjes.

Inzameling van metalen verpakkingen
De metalen verpakkingen kunnen dus gewoon bij het plastic en de drankenkartons. Op  www.rotterdam.nl/afvalwijzer zijn de locaties te vinden waar de containers staan in Rotterdam. Deze containers staan bij de grotere supermarkten maar ook op andere plekken in de wijken. De containers zijn herkenbaar aan het oranje Plastic Hero Logo. In Rozenburg wordt het PMD huis-aan-huis opgehaald en in Hoogvliet kan men ook terecht bij ‘Afval Loont’.

De metalen verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te worden. Blikjes kunnen ook platgemaakt worden. Vul lege blikken en blikjes liever niet met ander afval; dat maakt het lastiger om het materiaal van elkaar te scheiden bij de scheidingsstations.

Hergebruik metalen verpakkingen
De metalen verpakkingen worden gescheiden van het plastic en de drankenkartons. Ze worden gesmolten en weer tot metaal verwerkt. Dit metaal wordt weer gebruikt om nieuwe producten te maken zoals nieuwe blikken.

Waardevol
In Rotterdam willen we meer afval scheiden. Afval bestaat eigenlijk maar voor een klein deel uit echt afval. Papier, glas, textiel, maar ook plastic, drankenkartons en groente-, fruit- en tuinafval (gft) zijn geen echt afval. Ze zijn juist heel waardevol, omdat er weer nieuwe grondstoffen van gemaakt kunnen worden. Zo besparen we schaarse grondstoffen en energie. Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk heel weinig restafval over en dat draagt bij aan een schone, leefbare en circulaire stad.

Aanvullende informatie

Meer informatie over afvalscheiding en hergebruik is te vinden op www.rotterdam.nl/afval

Bron; Gemeente Rotterdam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.