Nieuwe Gebiedscommissie IJsselmonde

Nog een paar dagen en dan is het zover, de nieuwe gebiedscommissie van IJsselmonde treedt dan aan voor de periode 2018-2022 op 17 april.

Dinsdagavond vond er tijdens de laatste, en overigens besloten vergadering de overdracht plaats van de oude naar de nieuwe gebiedscommissie. Daarna was er aansluitend nog een borrel. Je zou verwachten dat er zeker vanuit de pers enige aandacht voor zou zijn? Niets was minder waar, alleen de lokale zender OPEN Rotterdam besteedde op verzoek aandacht hieraan!

Dat was in 2015 vanaf oktober tot na de zomer van 2016 wel anders! De komst van het AZC naast de Beverwaard zette de boel op scherp binnen de commissie. De media ontging de situatie niet! Gebied IJsselmonde stond op zijn kop met daarbij de gebiedscommissie.

Hadden de bewoners van Rotterdam voorheen jaren te maken met een dualistisch politiek stelsel genaamd de deelgemeente, nu na 2014 werd het een a-politiek stelsel. De verwarring was groot onder de burgers rondom deze situatie zeker ten tijde van het besluit vanuit het College van Rotterdam over het AZC! Overigens had deze situatie ook ontstaan in deelgemeente periode?

Tijdens de afscheidsborrel erkennen sommige leden dat men destijds zoekende was in deze nieuwe bestuurslaag van Rotterdam. Dat kon ook niet anders, want bijna de gehele gebiedscommissie bestond uit door de wol geverfde politieke kopstukken uit de deelgemeenteperiode! Nu moest er ineens samengewerkt worden!

Toch valt er nog veel te winnen in IJsselmonde, volgens één van de leden die  wederom toe treedt tot de commissie voor GroenLinks. Het laatse jaar hebben wij als commissie naar behoren samengewerkt als commissie! Hij doelt daarmee op de onderwerpen als armoede in IJsselmonde, en de asbestsanering van de huizen in de Beverwaard, en ook over het Park de Twee Heuvels.

We kunnen niet alle 60.000 inwoners spreken, maar het is duidelijk dat we nog meer nadrukkelijker op straat in de wijken moeten zijn. Meer praten met mensen in IJsselmonde wat zij meemaken, luisteren en serieus nemen. Een tip voor de opvolgers van de nieuwe gebiesdcommissie? Het volgen van de ontwikkelingen van Feyenoordcity en het daarbij behorende mobiliteitsplan.

De verhouding in aantal verdeling in zetels is dan iets anders geworden na de verkiezingen van 21 maart in de nieuwe gebiedscommissie van IJsselmonde. Overigens kende die weer een daling in het aantal bewoners van IJsselmonde die de gang naar de stembus wisten te vinden, met 36,2% was dit 2% lager dan in 2014!

De gebiedscommissie bestaat wederom uit landelijke politiekepartijen, waaronder de PvdA(2) en GroenLinks(2), en het CDA(1), maar de overgrote meerderheid is vertegenwoordigd door Rotterdamse lokale partijen.

Opsteker voor IJsselmonde is de komst van een partij bestaande uit IJsselmondse burgers met twee zetels via IJsselmonde Vooruit. Daar was deze bestuurslaag ook voor opgezet! Leefbaar Rotterdam blijft veruit de grootste met 6 zetels, maar zag partij Nida(2) ook zitting nemen in de commissie! Totaal gaan er dus 15 leden geïnstalleerd worden op 17 april. Uiteindelijk zonder D66, en de VVD.

Nieuwe gezichten zullen de gebiedscommissie gaan vertegenwoordigen de komende vier jaar in IJsselmonde, alhoewel er twee oudgediende terugkeren vanuit de deelgemeenteperiode. Die zal men zeker nodig hebben daar er nog drie blijven vanuit de oude samenstelling. Dat betekent 10 nieuwe leden die waarschijnlijk de komende tijd ervaring moeten gaan opdoen als gebiedscommissielid voor IJsselmonde!

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.