Na 10 jaar bouwen kunnen de verhuisdozen worden ingepakt. School Het Open Venster verhuisd na de zomervakantie naar nieuw onderkomen.

School ‘Het Open Venster’ opent na de zomervakantie de deuren van haar langverwachte nieuwe onderkomen voor haar leerlingen in Lombardijen. Tijdens de bouw van de nieuwe school kreeg deze te maken met technische tegenslagen. De bouw begon zo’n 10 jaar geleden! Eindelijk is het dan zover, de leraren en de leerlingen kunnen de verhuisdozen gaan inpakken, want niets staat de verhuizing naar de nieuwe locatie nog in de weg!

Nieuwe school Het Open Venster paar weken geleden nog in de steigers

De school meldt zelf dat het de goede kant op gaat op hun website! “Het gaat hard met de nieuwbouw! Aan de buitenkant lijkt het alsof de school nog niet zo ver is, maar binnen gaat het de goede kant op. De wanden zijn opgetrokken, er wordt al getegeld in de toiletten, elektra en data-kabels zijn al getrokken en men is al bezig om de muren in de lokalen glad te krijgen. Zoals het er nu uitziet, gaat onze verhuisplanning door. Dit wil zeggen dat de leerlingen van de school op dinsdag 5 juli voor het laatst op de oude school zijn. Vanaf dat moment komen er verhuizers, worden de digiborden gedemonteerd en verplaatst en worden alle nog bruikbare spullen vanuit het oude gebouw naar het nieuwe gebouw gebracht. Laten we hopen dat dit allemaal gaat lukken zodat we na de zomervakantie in het nieuwe gebouw kunnen starten”.

Het moest een school worden met een houten opbouw gebouwd op een betonnen onderlaag met daaronder een gymzaal in de kelder. Maar het liep allemaal anders tijdens de bouw. De aannemer uit Ede – die dit imposante gebouw moest gaan bouwen – werd in 2016 door de gemeente buitenspel gezet, omdat de nieuwbouw van de school teveel mankementen zou vertonen. Mede daardoor zou het project veel vertraging hebben opgelopen. De aannemer zei op zijn beurt dat de problemen werden veroorzaakt omdat de gemeente voortdurend wijzigingen aanbracht in de plannen. Die waren experimenteel met een houten constructie. De aannemer had in die tak veel ervaring!

De houten opbouw werd dus verwijderd en daarna bleef het lang stil bij de nieuwbouw aan de Catallusweg. Inmiddels was de oude school – op steenworp afstand van de nieuwe locatie – in zo’n slechte staat dat daar ook nog eens 400 duizend euro moest worden uitgetrokken voor achterstallig onderhoud!

De gemeente meldde daarna met een nieuw ontwerp te komen. De school in Rotterdam-Lombardijen wordt verder gebouwd op de bestaande fundering met kelder, zo luidde het in 2018. Inmiddels liepen de kosten voor de nieuwe school behoorlijk uit de hand! Uiteindelijk moest de verantwoordelijke wethouder in januari 2021 weer naar de gemeenteraad terug i.v.m. de bouwkosten die 250 duizend euro hoger uitvielen. In april van 2021 kon de nieuwe aannemer eindelijk beginnen aan de bouw van het Open Venster die 10 jaar geleden op papier begon!

Bron: Rijnmond, Het Open Venster, Gem. Rotterdam. Foto’s Beverwaardigheden.nl