“Met pijn in hart” geen Halloween in Beverwaard

Halloweendisco in de Stormpolder

Zojuist ingezonden door organisatie;

Met pijn in mijn hart moet ik meedelen dat Halloween Beverwaard, al jaren het kinder- en familie feest in de Beverwaard, dit jaar niet zal plaatsvinden.

De reden hiervan zijn de recente ontwikkelingen rondom de borging van de beheersbaarheid en veiligheid. Vandaag werd ik geconfronteerd met een eis vanuit de politie (5 dagen voor het evenement), wat een grote consequenties heeft op het evenement Halloween Beverwaard. De hele gang van zaken en de keuzes die worden gemaakt hebben mij zo diep geraakt dat ik niets anders kan doen dan het evenement afblazen.

Ik begrijp heel goed dat ik u een verklaring schuldig ben, en dat dit onverwacht komt. Halloween Beverwaard is niet zo maar een evenement, maar misschien wel het grootste Halloween feest van Rotterdam. De organisatie voor het nieuwe jaar start al de dag dat het evenement is afgelopen, en werken hier alle wijkpartijen en ruim 100 vrijwilligers aan mee en maken elk jaar duizenden mensen blij. Een dergelijk evenement las je ook niet plotseling af, maar helaas is dit al enige tijd aan de gang.

Kort neem ik u mee naar de gang van zaken van de afgelopen 2 weken.
In de week voor het Dienstenoverleg van 9 oktober (een overleg met alle instanties voorafgaand aan een evenementen vergunning) kreeg ik van een aantal kanten het gevoel dat ze zich zorgen maakten over de veiligheid rondom Halloween, vooral NA het evenement. Dit had vooral te maken met de recente jeugdproblematiek in Rotterdam-Zuid.

Op 9 oktober was dat overleg, waar ik bij was, ging het over bijna niets anders, s middags is er nog een extra overleg gepland over hoe we dit in goede banen konden en moesten leiden. Ik deelde de zorg dat we iets moeten, maar sprak mij duidelijk uit dat ik me niet kon voorstellen dat de goede onder de kwade moesten lijden. En dat ik een kinderfeest aan het organiseren ben, weliswaar een groot feest maar dat al zeker 4 jaar exact hetzelfde is. Tijdens het overleg s middags is het nogmaals uitgebreid aan bod gekomen, na een klein uur zijn de diensten zonder mij verder gegaan om hun advies vorm te geven.

Pas op woensdag 16 oktober (9 dagen voor het evenement, en een week na het overleg) heb ik te horen gekregen onder welke voorwaarden Halloween Beverwaard dit jaar door kon gaan. De voorwaarden waren fors, en hadden consequenties voor het evenement maar je moet dingen met elkaar oplossen. In de dagen erna heb ik alles op alles gezet om aan de voorwaarden te voldoen, en alles te regelen om Halloween Beverwaard een geweldig evenement te laten worden. Ik heb er bewust voor gekozen om het zo veel mogelijk intern te houden, want het plezier in dit evenement mag nimmer aangetast worden door externe factoren. De druk en de stress om een dergelijk evenement in goede banen te leiden nam ik altijd al met alle plezier op me.

Vanmorgen om 11.19 uur ontving ik een mail waarin werd gemeld dat het Vuurwerk dit jaar niet door mocht gaan. (5 dagen voor het evenement) Met als onderbouwing “Gelet op de ontwikkelingen met de jeugd op Zuid afgelopen week de politie vandaag negatief geadviseerd heeft t.a.v de vuurwerkshow”. Dit voelde voor mij als burger als een klap in mijn gezicht. De beslissing om te buigen voor terreur, de burger zich aan te laten passen. Voelt voor mij als organisator/ondernemer/burger als een zeer groot verlies. Samen dat dit niet eens persoonlijk wordt toegelicht, voelt onfatsoenlijk en zelfs respectloos.

Al vele jaren zet ik en samen met mij heel veel mensen belangeloos in voor de geweldige evenement, maar ik kan me er niet overheen zetten dat we de dupe worden van een situatie die buiten onze schuld is geëscaleerd. Daarom deze wrange en pijnlijke beslissing. Ik vraag niet om begrip maar vond dat ik u een uitleg verschuldigd was.

Wesley Fok

Organisator Halloween
Ondernemer Verhage
wesleyfok@me.com

Bron: Beverwaard Magazine

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: