Kunstlichtproject “Hyper Speed” in verval

Kunslichtproject Hyperspeed in verval
Kunstlichtproject Hyper Speed
In het voorjaar van 2014 werd erin de tunnel aan de Koninginneweg, in Oud IJsselmonde, het kunstlichtproject ‘Hyper Speed’ aangebracht. Dit i.v.m. vergroting van de veiligheid. Met het aanbrengen van het kunstlichtproject zou het onveiligheidsgevoel verbeterd of weggenomen moeten worden bij gebruikers van de tunnel.

Veelal voelde men zich onbehaaglijk als men van de tunnel gebruikt maakte die een te donkere uitstraling had, zelfs overdag. De oranje gekleurde aanwezige natriumlampen zorgde eerder voor een spookachtige voet of -fietstocht naar de andere zijde van de tunnel. Overigens zijn voetgangers en (brom)fiets, en de stadsbus de enigste die gebruik van maken van de tunnel. De ruim 71 meter tellende tunnel zelf maakt onderdeel uit van de traverse onder het knooppunt bij de van Brienenoordbrug op Rotterdam Zuid. Ooit werd deze toen in de begin jaren zestig aangelegd.

In 2014 werd het aanbrengen van het kunstlichtproject feestelijk door en met bewoners ingewijd, en aan de wens van de bewoners werd voldaan! De lichtblauwe tube verlichting, 37 stuks, die achter elkaar gemonteerd is op het plafond van de tunnel gaf op afstand een mooi effect, met de nadruk op gaf! Door het project “Hyper Speed” aan te brengen op het plafond leek de tunnel één blauwe lichtkoker, daarnaast werd in een later stadium de overige naatriumverlichting ook vervangen door witte LED-verlichting.

Nu, na de feestelijke onthulling in 2014, hangt het kunstlichtproject er in een erbarmelijke staat bij! De tubeverlichting is waarschijnlijk niet bestand tegen invloeden van de omgeving zoals, vocht en trillingen. Dat laatste heeft waarschijnlijk te maken met het vele verkeer wat over het bouwwerk heen raast op de A16. Op verschillende plaatsen zitten er breuken in de tubeverlichting, of hangt het los, en sommige zijn met tape afgebonden. De blauwe kleur van de verlichting is vaak niet meer aanwezig of te herkennen. Kortom het Hyper Speed kunstlichtproject wat door de Kooning Acedemie uit Rotterdam bedacht werd is na ruim anderhalf jaar in verval geraakt.

Foto’s: Beverwaardigheden.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.