Gezellige braderie gezocht in Beverwaard

“Ik zou het geen braderie noemen!!”. “Stelde niks voor hier. Ik noem dat echt geen braderie met die armzalige kraampjes die er stonden!”

Dat waren de reacties na de braderie van afgelopen 5 september in het winkelcentrum van de Beverwaard. Gelijk heeft men, maar aan de andere kant probeert men met een ingehuurde evenementenbureau door de winkeliersvereniging er nog wat van te maken. Kunnen bewoners eens nadenken hoe zij dan de braderie willen zien? Of zelf nieuw leven in te blazen door met een bewonersinitiatief en aan te sluiten?

Voor een aantal jaren geleden stond er tijdens de braderie in september de gehele Oude Watering vol, en het park Schinnenbaan werd er zelfs bij betrokken daar er niet genoeg ruimte was anders om alle evenementen uit te stallen. Alle facetten van een braderie was aanwezig zoals muziek, eten, spelen voor de jonge kinderen, kraampjes met koopwaar. Kortom alles wat een braderie nodig had was er, en hiermee creëerde je gezelligheid mee en aantrekkingskracht naar de bewoners van de Beverwaard.

Het enige verschil met nu en toen is dat professionals niet meer aanwezig zijn in de wijk. Sinds 2012, toen er veranderingen kwamen in het Welzijn, is deze onmisbare schakel weggevallen dat mag nu wel duidelijk zijn. Zij hadden vele vrijwilligers aan hen gebonden om de wijk te voorzien van allerlei activiteiten, maar ook om met hen te organiseren. Denk maar eens aan de TED dag voor jongeren of in samenwerking met de winkeliers het Sinterklaasfeest in de Focus welke grootst werd gevierd. Plantjesdag op het Slangenburgplein met uitleen van tuingereedschap. U kunt ze zelf allemaal wel opnoemen! Dit werd allemaal met ondersteuning van professionals gedaan, maar met en door vrijwilligers. Waar zijn deze ineens gebleven?

Sinds 2014 kunnen er bewonersinitiatieven ingediend en uitgevoerd worden via de Gebiedscommissie van IJsselmonde, en gelukkig hebben die al plaatsgevonden zoals de afgelopen zomer in de Focus en in het wijkpark, en dit door vele vrijwilligers georganiseerd en uitgevoerd.

Het enigste probleem is nu hoe de Beverwaard weer zijn gezellige wijkfeest of braderie terugkrijgt. Een gezellige dag organiseren met je buren is redelijk simpel, maar als je als bewoner het groter aan wil pakken dan heb je dat niet zo snel georganiseerd. Dat ene formuliertje invullen als bewonersinitiatief blijkt niet genoeg te zijn. Er wordt meer verlangt, afgezien dat je genoeg vrijwilligers moet hebben om het uit te voeren. De vraag is dan ook hoe we dit kunnen oplossen, dat de papierwerk geen sta in de weg wordt om een grote activiteit te organiseren? Hoe kunnen de bewoners enthousiast gemaakt worden om één keer per jaar een groot wijkfeest of braderie te organiseren, samen met elkaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.