Kerameleon thuis in keramiek

Drybrush techniek bij Kerameleon, Oud IJsselmonde

Een paar weken geleden hielden Karin en Helen Jocker een open dag voor bewoners in IJsselmonde met hun bedrijf Kerameleon. Verrassend genoeg werd deze dag mede door aankondiging in de sociale media een succes. Reden genoeg om daar eens een bezoekje te brengen tijdens de cursusavond in Oud IJsselmonde afgelopen vrijdagavond.

Helen heeft het vak pottenbakken geleerd in Gouda, en zij zit nu al 30 jaar in dit vak waar velen niet zo snel voor zullen kiezen? Karin vond het al heerlijk om als kind met klei te spelen als ze bij haar tante Helen was. Inmiddels heeft zij zich sinds kort er op toegelegd om met klei verder te gaan. Samen zijn zij de drijvende kracht achter Kerameleon, en die is gevestigd aan de Benederijweg.

Als pottenbakker maakt Helen veel urnen voor dierencrematoria, daarnaast siervazen, schalen, planthangers. Zijn er klanten die echt hun eigen idee hebben qua ontwerp voor een urn, naast die voor dieren, dan helpen we daarbij.

In de knusse ruimte aan de Benederijweg waren op vrijdagavond een aantal cursisten bezig met het verven van een keramiekvorm, zoals een Bhoedda beeld, en een krans met dieren. Deze genoemde mallen of vormen moet de cursist zelf kopen bij aanvang!

Men start met het aanbrengen van een laag zwarte verf als ondergrond, daarna worden in meerdere lagen verschillende kleuren verf aangebracht. Steeds laagje voor laagje. Deze techniek heet “Drybrushen” van keramiek. Door het aanbrengen van al die lagen verf ontstaat er uiteindelijk één mooi geheel van het onderwerp. De diepte blijft erin doordat de zwarte laag tussen de overige kleuren zichtbaar blijft, volgens Karin. Ze laat even een voorbeeld zien die een prachtige Anton Pieck uitstraling heeft!

Helen(l) en Karin(r)

Naast deze cursussen die elke week plaatsvinden organiseert Kerameleon ook themaworkshops in het schilderen/glazuren van woonaccessoires. Het leukste nieuws is dat binnenkort een groep kinderen komt pottenbakken, op verzoek.

Info, mail Kerameleon@gmail.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: