Kandidaten voor gebiedscommissie IJsselmonde bekend

IJsselmondenaren kunnen uit 8 Lijsten kiezen voor gebiedscommissie.

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen, en tevens kunnen de burgers van Rotterdam ook hun Gebiedscommissieleden kiezen. In IJsselmonde kan men leden kiezen vanuit 8 lijsten. Op deze lijsten staan heel veel nieuwkomers, en ook namen bij van de afgelopen raadsperiode in de deelgemeente IJsselmonde. In Totaal staan er 60 personen op die lijsten. Het valt op dat er 44 mannen op staan, en maar 16 vrouwen voor het werk voor de gebiedscommissie.

Alle gevestigde partijen doen weer mee, waaronder PvdA, Leefbaar Rotterdam, VVD, D66, CDA, en de SP. Het klopt dat u GroenLinks mist in het rijtje evenals de lokale partij HIJ. Zij zijn respectievelijk samen gegaan met PvdA en de HIJ met de OPA. Deze laatste partij doet ook mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Dit is gedaan omdat het cruciaal van belang kan zijn voor de verdeling van de restzetels in een deelgemeente.

De lijst Necat Kaya is nieuw in IJsselmonde, en bestaan uit vier mannen. Twee daarvan komen van de PvdA waar zij onlangs uitstapte. Vreemd is wel dat een van hen tocht weer terugkeert op het politieke vlak daar hij had aangegeven dit niet meer te ambiëren.

Verder waren er nog drie nieuwe lijsten die ook in de gebiedscommissie verkiezingen mee wilde doen, namelijk Actieve Burgercommissie IJsselmonde, Bewonersvereniging Hordijkerveld, en IJsselmonde voor ons allemaal. Helaas doen deze om een of andere reden niet mee.

Totaal zijn er 60 kandidaten, waarbij een nipte meerderheid een mannelijk persoon gekozen is voor lijsttrekkerschap, vijf om drie. Dat zijn A. Polhuis(P.v.d.A.-GroenLinks), N. Swaneveld(Leefbaar Rotterdam), M.Braal(CDA), J.Faber(OPA-HIJ), en N.Kaya(Lijst Necat Kaya). De lijsttrekkers waar de dames op nummer één staat is B. van den Bosch voor de VVD. Bij D66 is dat M.Swart, en voor de SP is dat A.C.Böllerman-Rijksen.

Als men de lijst met kandidaten voor IJsselmonde bekijkt dat zijn er voor het grootste gedeelte nieuwe namen bij gekomen. In een aantal gevallen staan er dus ook oude namen bij. Leefbaar voert de ranglijst met nieuwkomers zij hebben maar liefst 12. P.v.d.A heeft er 1, maar hebben maar 8 kandidaten op hun lijst. De overige lijsten hebben bijna allemaal nieuwkomers. Zo kwam de SP met 5 nieuwe namen.

VVD: 2

D66: 5,

CDA: 7

OPA-HIJ: 4,

Lijst Necat Kaya: 3

Binnenkort zullen de campagnes van start gaan, en de aanplakborden staan al weer opgesteld in de deelgemeente. Misschien toch eens goed om u te verdiepen in de programma’s van de politieke lijsten. Sommige houden vast aan de stedelijke programma, en andere zijn weer gericht op IJsselmonde of beide.

Op 19 maart weten we dus wie de voorzitter levert van een der lijsten, en in totaal zijn er maar 15 zetels te verdelen. Dat zijn er tien minder dan voorheen. Dit is naar aantal van inwoners per deelgemeente bepaald. Boven deze 15 mensen staat een gebiedsdirecteur die later bekend zal worden gemaakt, en dit is een ambtelijk persoon.

De gebiedscommissie gaat anders te werk dan de deelgemeente in zijn huidige vorm. Ze hebben geen bevoegdheden meer alleen maar een adviserende rol naar het gemeentebestuur aan de Coolsingel.

Wilt u kennismaken met de kandidaten voor de verkiezingen van de Gebiedscommissie in IJsselmonde? Dan kan dat op maandagavond 27 januari in de Petrakerk aan de Pliniusstraat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.