IJsselmondshoofd blijft zwemparadijs ondanks zwemverbod

Vandaag dinsdag 20 juli 2016, de temperatuur stijgt boven de 30 graden uit. Het wordt dus puffen en zweten, ook in de Beverwaard. Wie verkoeling zoekt kan bij de supermarkt van in de Beverwaard even binnen lopen, want daar staat de airco aan. In huis kunt u het beste de ramen dicht houden met de zonwering ervoor, en een plekje zoeken in de schaduw! Niet voor iedereen weggelegd die alleen maar over een balkon beschikt.

Wie enige verkoeling zoekt in de vorm van zwemmen moet de laatste jaren het verderop zoeken in de buurgemeenten Ridderkerk en H.I. Ambacht, respectievelijk in “de Fakkel” en “de Lauwert”, want op Rotterdam Zuid is er niets meer overgebleven van de buitenzwembaden. Te duur? Het IJsselmondse buitenzwembad aan de Dwarsdijk sloot al jaren geleden haar deuren, en het zwembad bij Zuidplein “de Plompert” is tot park omgetoverd en verheven.

De jeugd zoekt toch naar wegen om zich enigszins te vermaken in het water met deze tropische temperatuur in IJsselmonde, en dat doen ze aan het IJsselmondsehoofd bij de van Brienenoordbrug. Al jaren komen zij lopend of per fiets daar naar toe. Als de rivier de Maas éénmaal op zijn laagste punt staat dan is het daar goed toeven voor de jeugd. Een gedeelte valt droog door het afgaande water en er ontstaat daar een mini strandje waar men dan de handdoek kan neer leggen. Wordt het allemaal een beetje te warm dan nemen ze een frisse duik in het water! Niets aan de hand toch?

Daar denken zij bij de Rotterdamse gemeente toch heel anders over! Twee jaar geleden, in het najaar van 2014, plaatste diezelfde gemeente een aanduiding met als afbeelding “verboden te zwemmen”. Dus was, of is het over met de pret? Nou niet echt hoor!

Gisteren was de jeugd daar in een groot aantal aanwezig, en ze hadden veel plezier, ondanks het zwemverbod. Terecht of onterecht? Een verfrissende onderdompeling kan dan misschien geen kwaad, maar er kunnen gevaarlijke onderstromingen aanwezig zijn of ontstaan. Dit heeft te maken met het Zuiddiepje, een zij-doorstroming van de Maas, die voor een trechter effect zorgt in de stroming van het water. Verbod of geen verbod, het zwemparadijs aan het IJsselmondsehoofd zal altijd gebruikt worden als de temperaturen flink stijgen in IJsselmonde!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.