Huys ten Donck een oase van groen

Huys ten Donck gezien vanaf het landgoed.
Huys ten Donck gezien vanaf het landgoed.

Zoals Het Eiland van Brienenoord de groene oase van IJsselmonde is, zo is het Landgoed van Huys ten Donck dit voor Ridderkerk. Het eiland ligt in de Maas, en circa 6 km verderop het landgoed welke ook aan deze rivier ligt, zij het een klein stukje landinwaarts.

Huys ten Donck is gebouwd in 1746, en nog steeds betrekt een nazaat van deze familie het onderkomen, namelijk Catherina Groeninx van Zoelen. Ooit zijn de families van Zoelen en Groeninx met elkaar verbonden in het verleden. Misschien een leuk detail om te weten dat de straatnaam in IJsselmonde langs het winkelcentrum van Keizerswaard daar naar verwijst.

Het landgoed betrekt circa 22 hectare, en is toegankelijk met een wandelkaart tegen een zeer kleine vergoeding. Eenmaal op het terrein krijg je al direct zichtbaar dat hier hele oude bomen staan waaronder kastanjes en beuken, naaldbomen zijn er nauwelijks aanwezig. Het water welke stroomt in de vorm van een beekje passeert men meerdere malen d.m.v. kleine bruggen of loopplanken. De bijbehorende tuin, naar engelse stijl, is onderhouden maar sober uitgerust met een beeld, en een aantal bankjes. De ruïne een stukje verderop herbergt een mysterie. In twee nissen staat elk een beeld zonder hoofd, wat zou daar de reden van zijn?

Via een slingerend gemaaid looppad wordt men naar de westelijke zijde gevoerd terug naar het Huys ten Donck. Ook hier passeer je water oppervlaktes met daaraan grote bomen gesitueerd. Vele vogelsoorten verschuilen zich hierin, die af en toe vliegen van boomtop tot boomtop, kraaien, reigers, vlaamse gaai, en de bonte specht. Kortom een pure oase van groen vlak naast de Beverwaard op een steenworp afstand.

http://www.youtube.com/watch?v=n2t3WN7ctKo&feature=youtu.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.