Hoogwater door storm Corrie

Hoogwater bij het Oude IJsselmondsehoofd

Nederland beleefde zijn eerste storm van dit jaar, genaamd Corrie! Het is niet ongewoon dat dit op bepaalde punten in de omgeving zichtbaar is als het water gaat stijgen, maar het blijft altijd een uniek gezicht en een spannend moment!

De dijken langs de rivier de nieuwe Maas zijn al tientallen jaren geleden opgehoogd om in deze situaties droge voeten te houden. Na de watersnoodramp in 1953 begon men aan de Deltawerken in ons land. De Oostdijk is daar ook een onderdeel van.

Gisteren zag je het nut van deze opgehoogde dijken, maar hier en daar zijn er toch nog punten waar het water buiten zijn oevers treedt. Zoals bijvoorbeeld aan het Oude IJsselmondsehoofd. De redelijk rustige rivier veranderde daar in een snel kolkende massa die voorbij trok aan het daar gelegen ponton. Toen het water zijn hoogste punt bereikte was deze niet meer bereikbaar! Het ponton zelf lag ver boven het straatniveau.

Wie meer van dit natuurspektakel wilde genieten moest daarvoor naar het eiland Van Brienenoord en omstreken! Het oostelijke gedeelte van het eiland die normaal uitzicht geeft op Oud IJsselmonde was vrijwel niet bereikbaar. Looppaden en de lange brug waren in bezit genomen door het alsmaar stijgende water die omstreeks om drie uur zijn hoogste punt zou bereiken! Het alsmaar stijgende water hield het eiland in zijn greep! Een fenomenaal gezicht voor de liefhebbers!

Loopbrug op eiland van Brienenoord onder water.

Toch waren er ook ongemakken. Aan het Hoendiep, gelegen in een klein industrieterrein naast de wijk de Veranda lag een lager gelegen parkeerplaats naast de woonschepen. Daar steeg water zover dat daar geparkeerde auto’s in het water kwamen te staan. Het werd allemaal gade geslagen door bewoners van die wijk die zoiets ook nog nooit hadden meegemaakt. De woonschepen lagen bijna op de wal!

Auto’s in het water aan het Hoendiep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.