Groenteboer Klootwijk sluit zijn deuren na 44 jaar

Het is donderdagmiddag als het terrein van Willem Klootwijk wordt opgereden aan het Zevenbergsdijkje. De twee houten pallets op de parkeerplaats rechtopstaande dienden om de verkoop van de groenten aan te prijzen met kilo’s of per stuk. Verwelkt door de regen hangen de laatste onleesbare aankondigingen daarop. Ook komen ook geen nieuwe meer op te hangen. Klootwijk sluit de groentewinkel na 44 jaar, namelijk op 30 december van dit jaar. Dat is nog maar twee dagen!

In de winkel staat zijn dochter nog de verkoop te regelen van de laatste groenten en fruit die in de kratten staan in de schuur naast het huis! Na het afrekenen roept zij, ‘bedankt voor de klandizie al die jaren’! Bewoners in IJsselmonde en daarbuiten wisten de groenteboer wel te vinden op de grens met Rotterdam en Ridderkerk. Het zijn ook de oudere klanten die daar al jaren en nog steeds langskomen, of liever gezegd kwamen. Ze vinden het natuurlijk erg jammer dat de groentewinkel gaat sluiten.

Toch de sluiting kwam niet geheel onverwacht, maar toch ook weer wel? In een eerder interview in een artikel van het Rotterdams Dagblad in 2021 kondigde Klootwijk dit min of meer al aan. Hij voelde de adem van budgetsupermarkten, met bestemmingsplannen stoeiende gemeenten en projectontwikkelaars in zijn nek hijgen. ‘Het einde van een tijdperk komt in zicht’, zei hij toen.

Klootwijk zelf is al de 70 gepasseerd en afgelopen oktober nam hij hét besluit, nadat hij alles op een rijtje had gezet om te gaan stoppen met zijn bedrijf. De aangekondigde onteigening van zijn grond, waarin het artikel van het AD sprak in 2021, kwam naar begrepen rond met de gemeente. De opstallen waaronder de paardenboxen blijven, maar de kassen, die Klootwijk ook nog in bezit had zullen gaan verdwijnen.

Het huis met de daaraan gebouwde schuur, waar jarenlang de groente en dergelijke werden verkocht, mag blijven staan op die voorwaarden dat er geen winkel meer in gevestigd wordt. Voor deze opstallen, het oude huis waar Klootwijk jarenlang zelf in woonde, is een bestemming gevonden! Zelf woont hij nu in een huis ernaast!

De laatste vraag aan de dochter, of de kurken gaan knallen, of er een traan gelaten gaat worden op 30 december. Dat wist zij niet te vertellen! Wat de klanten wel weten is dat IJsselmonde en daarbuiten een mooi trots familiebedrijf minder rijk is!