Gerestaureerde Beverzuil onthuld

Onthulling Beverzuil
Onthulling Beverzuil

Samen met regiomanager Jan van der Donk (Woonbron), portefeuillehouder Kunst en Cultuur, Ernst Jan Walraven Borst, en de leerlingen van de Barkentijn, en RK – PC de Regenboog werd er een Beverzuil onthuld op woensdag 12 juni rond de klok van 11:30.

Plaats van handeling was hoek Tongelaarweg/Wickenburgstraat in de Beverwaard. De zuilen zijn op initiatief van een bewoner van deze wijk weer op geknapt i.s.m. de drie scholen in de Beverwaard, Chris Ripken (kunstenaar), Woonbron, en Sanne Nelissen Cultuurscout in IJsselmonde.

In 1999 was het officiële startschot van het Beverzuilen project, toen i.s.m. met zes scholen. Na een fusie bleven er drie over, en dat was ook het aantal zuilen die nog aanwezig zijn. Op onverklaarbare wijze zijn er dus drie uit het straatbeeld verdwenen, en tot op de dag van vandaag is het onduidelijk waar deze zijn gebleven. De Beverzuilen hebben een functie om de weg te wijzen naar het centrum van de Beverwaard, de Oude Watering.

In maart van dit jaar is er een groep kinderen van de scholen afgereisd naar het atelier van de kunstenaar om hun mozaïek tekening ten uitvoer te brengen nadat er een ontwerp wedstrijd was uitgeschreven op de scholen. Uiteindelijk zijn de mozaïek werken bijgeplaatst op de zuilen, en zijn deze gerestaureerd. Om het project tot uitvoer te brengen werd deze wederom door Woonbron ondersteund.

Het opknappen van de zuilen past goed in de aanpak van Beverwaard. In een aantal fasen pakken alle partners in de wijk de komende jaren de woningen, buitenruimte en leefbaarheid aan. Bewoners worden nauw betrokken bij deze gefaseerde aanpak.
Het initiatief van een bewoner om de Beverzuilen op te knappen komt de aanpak van de leefbaarheid van de wijk ten goede. Het zijn immers niet alleen gemeente en corporaties die willen dat Beverwaard weer een fijne wijk wordt, maar ook de bewoners. Dit soort burgerinitiatieven zorgen er mede voor dat Beverwaard weer een aangename wijk wordt om te wonen, leren en werken.

De aanwezige zuilen staan op de hoek Tongelaarweg / Wickenburgstraat, begin Cannenburchstraat, en aan de Schinnenbaan / Beverwaardseweg.

Beverzuil Schinnen -Beverwaardseweg
Beverzuil Schinnen -Beverwaardseweg