Ganzen zijn weer terug aan de Herenoord

Het leek er even op dat er succes werd geboekt in het verspreiden van de groep met ganzen aan de Herenoord in IJsselmonde. Niets is minder waar! De grote groep Boerenganzen kwamen vandaag vrolijk aangelopen om op de foto te gaan. Toen ze eenmaal door hadden dat er geen eten te halen was maakte de groep rechtsomkeer!

Het groen tussen de wijken Hordijkerveld en Reijeroord, met de daarbij gelegen waterpartij, ligt vol met veren en op het trottoir liggen ontelbare uitwerpselen van de vogels. Sommige bewoners gruwelen van deze omstandigheden en lopen er met een boog omheen. Anderen vinden het allemaal geen probleem en juist leuk, de natuur dichtbij huis!

Sinds kort lopen de ganzen ook steeds vaker buiten dit gebied aan de Herenoord, een passant die daar zijn hond uitlaat bevestigd dit. Best wel koddig, maar hij wijst ook op de uitwerpselen van de ganzen die voor ongemak zorgen!

In het voorjaar werden er maatregelen genomen door de gemeente. De boswachter haalde de eieren weg uit de nesten. Het beleid van Rotterdam is om één ei te laten liggen om de groei van de populatie te reguleren. Dit ei wordt dan gemerkt!

Een deel van de ganzen zagen we toen later in de ‘Park van Morgen’ tussen de Reijerdijk en de Groeninx van Zoelenlaan. Bij die laatste weg steken ze ook nog wel eens in een kolonne over naar het Keizerswaard vanaf de naastgelegen grote waterkom. Soms tot ergernis van het passerende verkeer!

De gemeente houd het gras daarom zo kort mogelijk en het trottoir aan de Herenoord wordt schoongemaakt met een hoge drukreiniger. Tot nu toe blijkt het een druppel op een gloeiende plaat, want in het voorjaar zaten daar nog maar drie ganzen na de ingreep van de gemeente Rotterdam, nu tellen we er al weer ruim dertig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.