Duurzame brug gelegd in Beverwaard

Weth. A. van Huffelen
Weth. A. van Huffelen

Donderdagmiddag is onder veel belangstelling de eerste duurzame loopbrug gelegd aan het Vosbergenpad in de Beverwaard. Wethouder Alexandra van Huffelen (Duurzaamheid), deed dit samen met portefeuillehouder Boonzaaijer van IJsselmonde. Met een grote kraan lieten zij de brug op de dragers zakken welke elk aan een zijde van het water aanwezig is. In totaal zullen er dertig bruggen en bruggetjes vervangen gaan worden, en voor dit jaar staan er zestien gepland. Dit was nodig omdat de bruggen totaal op zijn na ruim dertig jaar dienst te hebben gedaan.

De brug is geselecteerd uit een ontwerpwedstrijd, en deze heeft de naam “terug naar de maat”, van ontwerper Olaf Gipser, samen met Vista landschapsarchitectuur. Ook het materiaal is anders dan de nu houten bruggen, want deze zijn duurzamer gemaakt van Fibre Core. De leuning is van ijzer maar het loopgedeelte is van composiet(vezel), en dus kunnen deze bruggen tientallen jaren mee. Dat is veel langer dan de houten bruggen.

IMG_0831

De leerlingen van de Barkentijn waren ook betrokken bij deze feestelijkheden, zij hadden de opdracht gekregen om ook een brug te bouwen in een kleinere versie. Vele ijs-stokjes, wasknijpers, en rietjes waren gebruikt om een brug te maken. De kosten daarvoor waren niet af te zetten tegen de echte brug, want deze liggen tussen de veertig à vijftigduizend euro per brug, afhankelijk van de lengte.

%d bloggers liken dit: