Deelgemeente IJsselmonde zoekt sponsoren voor tijdelijke ijsbaan

IJsclub Thialf, IJsselmonde
IJsclub Thialf, IJsselmonde

De deelgemeente IJsselmonde had een leuk cadeau in gedachten voor haar burgers komende winter, want in het nieuwe hart van haar deelgemeente nabij Keizerswaard moet een tijdelijke ijsvloer komen tijdens en rondom de Kerstvakantie. Het doel was om jongeren en ouderen tot elkander te brengen, en eerlijk gezegd is het idee niet zo slecht. De ijsvloer kost wel de nodige duiten, want voor die paar weken schaatsplezier moet er om en nabij de € 120.000 opgehoest worden. Dit bedrag heeft de deelgemeente even niet beschikbaar, en is nu naarstig op zoek naar sponsoren. Uiteindelijk zal de deelgemeente wel meebetalen als het totale bedrag bij elkaar wordt gevonden.

Al in een eerder stadium, afgelopen winter, werd er al gespeculeerd over heropening van de natuurijsbaan Thialf in IJsselmonde. Helaas door omstandigheden moest Thialf jaren geleden sluiten. De slechte winters van de laatste jaren maakt het schaatsen bijna onmogelijk op singels door onbetrouwbaar ijs. De natuurijsbaan is groot genoeg om het schaatsplezier te laten herleven zoals jaren geleden. Met een klein laagje water, en een paar dagen vorst kan ervoor gezorgd worden dat er weer onbezorgd geschaatst kan worden. De verantwoordelijke portefeuillehouder zag heropening ook wel zitten, maar daarna is het plan de ijskast in gegaan? Wel werd er later gesproken over een ijsbaan op Varkenoord met een private investeerder die ergens in Rotterdam een overdekte ijsbaan wil bouwen. Tot op de dag van vandaag is daar niets meer van vernomen, en of deze er ooit nog komt zal de toekomst uitwijzen.

Of het benodigde geld d.m.v. sponsoren bij elkaar komt is nog maar de vraag. De vraag is eerder hoe lang men bij de deelgemeente blijft aan hikken om te bezien of natuurijsbaan Thialf te heropenen is. Het terrein moet wel gebruiksklaar worden gemaakt, want het is door de bouw van het Maasstad ziekenhuis kleiner geworden, omdat er bergen met grond daar naar toe verplaatst zijn. Met een beetje inventiviteit, maar niet in oude stijl, kan de baan zeker in de winter open. Moedernatuur kan alleen nog roet in het eten gooien, maar het blijft goedkoper dan de tijdelijke ijsvloer. De kosten zullen waarschijnlijk lager zijn door er water op te laten spuiten door de brandweer. Het enigste probleem is hoe hou je het water dan vast in de oppervlakte waar dan geschaatst gaat worden. Thialf open It giet oan.