Bomenkap voor nieuwe afslag Oud IJsselmonde?

Bomenkap populieren zijstraat Beverwaardseweg
Bomenkap populieren zijstraat Beverwaardseweg

Zoals reeds bekent is wordt het randpark op dit moment onder handen genomen door de afdeling groen van de gemeente Rotterdam. De laatste dagen komen er steeds meer foto’s via de sociale media naar buiten over bijvoorbeeld de kaalslag van bomen achter de Geullestraat. De bomenkap op het perceel ter grote van een tennisveld werd door bewoners niet bepaald met gejuich ontvangen. Zij hadden begrepen dat er een uitdunning zou plaatsvinden, nu blijken alle bomen daar gekapt te zijn.

Vandaag was men bezig met bomenkap in een zijstraat aan de Beverwaardseweg (zie foto). Ook hier worden door bewoners grote vraagtekens gezet waarom de straat die vol staat met populieren gekapt worden. Wederom verschenen foto’s via sociale media van de kap.

De Bomenridders die vanaf het eerste moment betrokken waren bij het plan van het randpark, om deze aan te pakken t.a.v. het groen, heeft aan de gemeente meerdere malen gevraagd om een plattegrond van het park waar de ingrepen gingen plaatsvinden. Tot op heden zagen zij de noodzaak in van dit plan, maar hebben geen zicht waar bomen gekapt worden en wat er voor in de plaats komt. Men weet dus ook niet of in de betreffende zijstraat alle populieren worden gekapt en waarom.

We verplaatsen ons naar Oud IJsselmonde, en deze heeft een mooie dorpskern, oude huizen, smalle straten etc.. Er is een probleem. De afslag van de A16 gezien vanuit zuidelijke richting loopt precies uit in Oud IJsselmonde. Vele ingrepen hebben hebben tot nu toe niet geholpen om het sluipverkeer terug te dringen. Het kruispunt aan de Koninginneweg is de spil in het probleem waar de afslag op uitloopt. Hoge snelheden en veel ongevallen vinden daar plaats. Vorig jaar vond daar een zwaar ongeval plaats en er moest wat gebeuren vonden de bewoners. Tot nu toe is er niets bekend over een eventuele infrastructurele aanpassing.

In 2009 is het masterplan gereed voor Oud IJsselmonde. In dit plan staat een uiteenzetting om Oud IJsselmonde te laten worden tot een groei briljant zoals men dit benoemt. In dit plan wordt ook de verkeersproblematiek meegenomen van afslag Beverwaard, Oud IJsselmonde A16. Wat blijkt, in het plan wordt verwezen naar een studie afslag A16. Of deze studie al gerealiseerd is zegt het masterplan niet. De huidige afslag komt hierdoor te vervallen. Waar komt dan die nieuwe afslag te liggen? Juist op de zijstraat waar nu de bomen op dit moment gekapt worden. Het lijkt tot nu toe een optel som, en de aanleg voor de nieuwe afslag lijkt letterlijk vrijgemaakt te zijn. Toch wijst het nog nergens op dat de nieuwe afslag er komt, maar daar kan zomaar heel snel verandering in komen.

Nu blijft dit artikel onder voorbehoud als er na de bomenkap van de populieren nieuwe bomen worden aangeplant. Helaas is dit tot nu toe onduidelijk of dit gaat gebeuren.

Foto via Twitter account van Rob W

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.