Bewoners Beverwaard zijn onbezonnen bomenkap van gemeente beu

Bomenkap populieren zijstraat Beverwaardseweg
Bomenkap populieren zijstraat Beverwaardseweg

Vandaag was het Nationale Boomfeestdag in Nederland. Veel vrijwilligers zette zich vandaag in om in Rotterdam een boom te planten. Voor de bewoners van de Beverwaard was er weinig reden tot feest. Zij verloren tientallen populieren in de wijk.

Bewoners van de Beverwaard raken steeds meer geïrriteerder over de wijze hoe de gemeente omgaat met de bomen in hun wijk, maar in het bijzonder in het randpark langs de A16. Afgelopen maandag ging de zaag er weer eens flink bij een fiks aantal bomen in een zijstraat aan de Beverwaardseweg. In deze straat, van circa 340 meter lang, stonden mooie hoge populieren die een oogstrelende aanwinst was voor de wijk, en een plezier was om door heen te wandelen of te fietsen.

Sinds de gemeente in oktober 2014 begon met de grote onderhoudsbeurt van dit park bleken de bewoners al snel vraagtekens te hebben van deze grote ingreep. Zij spraken namelijk van een kaalslag in hun park. Toch was deze ingreep noodzakelijk volgens de Bomenridders Rotterdam, want als je ruim 20 jaar het groen laat versloffen krijg je dit soort situaties. Over vijf jaar had er waarschijnlijk niets meer over gebleven van het park waar op dit moment ook de bruggen worden vervangen!

Getopte populieren 2013 Beverwaardseweg
Getopte populieren 2013
Beverwaardseweg

In het park zelf verdween tot nu toe enorm veel groen waarbij veel bomen het veld moesten ruimen, daarbij aangetekend dat een aantal bomen ziek waren of bij de aanleg van het park zo dicht tegen elkaar waren aangeplant dat groei niet meer mogelijk was. Per plantsoen zou de gemeente de situatie bekijken, en met nieuw groen weer aanvullen. Totaal 3500 bomen en struiken kwamen er weer voor terug, zei men. Alleen de verhouding werd nooit aangegeven.

De Bomenridders zagen het belang van deze ingreep, maar hebben herhaaldelijk aan de gemeente gevraagd om de kaart van de herinrichting van het randpark, maar die is tot op heden nooit ontvangen, zo laten zei weten. Ze verwijzen nu ook naar deze situatie waarin de aanpak van het park is beland. Ontevreden bewoners! Als de kaart in ons bezit was geweest, waar de te kappen percelen op stonden, had dit hele gedoe voorkomen kunnen worden!

De bewoners hebben geen goed woord over voor de bomenkap aan de Beverwaardseweg die afgelopen maandag begon. Zij kijken nu dus bijna over een kale vlakte. Het enigste wat nog rest zijn de stapels met boomstammen die wachten op transport, en foto’s van deze onbezonnen bomenkap gaan nu rond via de social media onder hen. Het is een treurig aanblik.

De vraag waarom nu zoveel bomen het veld moesten ruimen aan de Beverwaardseweg werd uiteindelijk beantwoord via diezelfde social media. Via een twitterbericht laat een betrokken medewerker van de gemeente weten dat  het verwijderen van de populieren een onderdeel uit maakt van het plan van aanpak geluidswal A16. Het is betreurenswaardig dat er op deze wijze gecommuniceerd wordt over zo’n belangrijk onderwerp. De bomen zijn van cruciaal belang voor de Beverwaard daar deze vlak naast de snelweg gebouwd is. Het lijkt erop dat er eerder met een vrijbrief wordt gewerkt dan met een doordacht plan!

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.