Bijeenkomst over AZC Beverwaard

de Focus
de Focus

Woensdagavond was er wederom een bijeenkomst in het kersverse Huis van de wijk, “de Focus” een bijeenkomst over het toekomstige AZC naast de Beverwaard.

De opkomst was ook deze keer zeer matig te noemen van bewoners die zich wilde laten informeren over de komst van het AZC. Naast de aanwezige bewoners was zoals gebruikelijk ook de Burgemeester Aboutaleb aanwezig, samen met wethouder Hugo de Jonge en Korpschef Frank Pauw van Politie Rijnmond en afvaardiging vanuit het COA. Niet onbelangrijk de directeur van Stadsbeheer de heer Nijman. Helaas was de wethouder van Veiligheid, Joost Eerdmans verhindert die avond.

De bewoners konden in een tafelgesprek vragen stellen aan de aanwezige bestuurders en beleidsmedewerkers van de gemeente Rotterdam. De vragen liepen uiteen, of de scholen niet overbelast raken door toestroom van meer leerlingen? Hoe zit het met de veiligheid in de wijk straks als éénmaal het AZC er staat? Hieraan gekoppeld de vraag uit welke samenstelling bestaat het AZC straks. Niet onbelangrijk was de vraag dat er werkgelegenheid zou ontstaan voor de omgeving hoe zit dat hiermee? Een bewoner had invulling willen geven aan een vacature in het AZC.

Het “Plan van aanpak Beverwaard” gaf ook aanleiding voor discussie. Was dit plan niet voortgekomen uit de komst van het AZC? Waarom nu dus wel investeren en niet al eerder. De laatste tijd is er genoeg aandacht voor die bewoners die het niet zo breed hebben en terecht, maar is er ook genoeg aandacht voor die andere groep mensen die de wijk dragen? Hier werd gerefereerd aan de vele evenementen die de laatste jaren verdwenen zijn. Juist daarin komt de kracht van de bewoners en de wijk naar boven, en zonder professionele inzet is dit lastig! Constatering dat bezuinigingen in het Welzijn debet is aan de terugloop van deze mooie evenementen in de Beverwaard. Het is niet onmogelijk om evenementen te organiseren maar vraagt tijd en inzet!

Een punt dat ook aan de orde kwam was de Woonvisie van Rotterdam 2020-2030. Gezien het feit dat er straks meer mensen als nooit te voren op zoek zijn naar een woning in Rotterdam werden hier ook zorgen over geuit. Nu al een forse wachttijd en straks nog langer? Tegen deze Woonvisie kunnen dit jaar de inwoners van Rotterdam zich uitspreken in een referendum, dit zal voor de grote vakantie gaan plaatsvinden. Het opknappen van woningen in de Beverwaard gaat overigens voortvarend en is naar voren gehaald door wooncorporaties. Aandacht is er gevraagd om woningen aan de buitenzijde van groene aanslag te ontdoen.

Verder werd er gesproken over inzet van vrijwilligerswerk in het AZC. Diegene die zich hiervoor aan hebben gemeld krijgen bericht voor een bijeenkomst, waarschijnlijk in april. Inmiddels is de beheergroep voor het AZC geïnstalleerd, en is er vorige week een bezoek gebracht aan het AZC in Eindhoven.

Dit bericht is op basis van gesprekken die ik heb gehoord en gevoerd met medebewoners uit de beverwaard, en bestuurders van de gemeente Rotterdam over het AZC op 16 maart 2016

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.