Bewoners willen schapen terug aan de Oostdijk

Oostdijk
Oostdijk

Bewoners van Oud IJsselmonde willen de schapen terug aan de Oostdijk, want het is nu een slagveld geworden na pas de eerste maai-beurt van dit jaar. Delen zijn niet of nauwelijks gemaaid op de grasdijken langs de rivier de Maas. Het is geen fraai werk zo, aldus een bewoner.

Het amateurisme straalt af bij het grasmaaien’, volgens een reactie op Facebook van een bewoner uit IJsselmonde. De schapen moesten wijken voor grote maaimachines die het Waterschap Hollandse Delta vanaf dit jaar inzet voor onderhoud van de dijken in Oud IJsselmonde tot aan Ridderkerk toe.

Hogere kosten maaien
De schapenhouder had over deze gang van zaken ook al geen goed woord over. Hij kon vorig jaar geen overeenstemming bereiken over de pacht van de dijken die hij al ruim 25 jaar onderhield voor het waterschap. Halverwege datzelfde jaar trok men op een goede dag alle afrastering weg langs diezelfde enorme hoge dijken langs de Maas die uitstrekt tot aan de brug van Ablasserdam. Daar kwam nog bij dat de prijs door deze nieuwe onderhoudsmethode omhoog moest. De bewoners kregen dit doorberekend in de nota van het waterschap, en dit zullen zij de komende jaren alleen maar meer zien stijgen door de loonkosten.
Maai machines aan de Oostdijk
Maai machines aan de Oostdijk
Te zware machines
Afgelopen week is men eindelijk begonnen met het maaien, daarbij aangetekend dat het gras al meer dan een meter hoog stond, want er was nog niet eerder gemaaid dit jaar. Een grote machine denderde over de dijken volgens bewoners die nu constateren dat er diepe sporen zijn achtergelaten. Vreemd dat er zulke grote machines worden ingezet, omdat dit volgens de schapenhouder niet was toegestaan voor de stabiliteit van de dijken. Daarnaast zien de bewoners van Oud IJsselmonde dat het maaien erg slecht gedaan wordt, want men moet zeker nog een keer met de zware machine erover heen wil het gras goed gemaaid zijn. Al met al niet fraai!
 
Schapen terug
Als het aan de omwonenden ligt komen de schapen wat hun betreft weer zo snel mogelijk terug. Het landelijke karakter kom hieraan ten goede, en het kleine beetje stank en het blaten van de schapen dat met zich meebrengt nemen zij dan maar voor lief!
Foto 2 via FB Oud IJsselmonde

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.