Armoede groot, maar cohesie bewoners Beverwaard sterker dan ooit

Bijeenkomst SP in Beverwaard
Bijeenkomst SP in Beverwaard, Leo de Kleijn

Vorige week donderdag tijdens de roerige bijeenkomst over de komst van een AZC naar Beverwaard werd ook aandacht gevraagd voor de armoede problemen in deze wijk. Dit signaal werd dus opgepikt door de fractie van de SP uit Rotterdam. Ook zij stonden toen, zoals velen, voor een gesloten poort om de bijeenkomst bij te wonen. Toch gaven deze signalen de aanleiding om bijeen te komen op zaterdag 24 oktober in het wijkgebouw de Focus in de Beverwaard. De besloten bijeenkomst werd op uitnodiging bijgewoond door een dertigtal bewoners, en een afvaardiging van de SP fractie vanuit Rotterdam, en de gebiedscommissieleden van diezelfde partij uit IJsselmonde. Daarna werd er nog gesproken met een ondernemer in het winkelcentrum aan de Oude Watering, en bracht men een bezoek aan de Dierenvoedselbank die door de komst van het AZC moet verhuizen.

Tijdens de bijeenkomst was het wel duidelijk dat de armoede in de wijk groot is. ‘Vijftig euro voor een spijkerbroek is veel geld, daar moeten wij tien andere dingen voor kopen’. ‘Of er lopen hier mensen over straat met gaten in hun schoenen, en veel te dunne kledij voor deze tijd van het jaar’. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden die ter tafel kwamen onder de bewoners die het echt moeilijk hebben om elke maand weer de eindjes aan elkaar te knopen, en rond te komen.

Niet zo verwonderlijk dat de voedselbank en kledingbank een welkome aanvulling zijn in dit wijkgebouw voor deze mensen. Helaas is niet voor iedereen dit weggelegd, want men komt in aanmerking voor deze twee instanties met een verwijzing. Dan zijn er ook opmerkingen over de Rotterdampas. De toeslagen die men voorheen kreeg kan nu besteed worden in de vorm van deze pas. De veel gehoorde klacht is dat de besteding bij veel te dure winkels moet plaatsvinden. Een trui voor honderd euro zit er dus niet in. Leo de Kleijn herkent het signaal, en maakt zich ook sterk in de Rotterdamse politiek dat dit anders moet.

Ook moeten bewoners keuze maken met wat ze hebben om te besteden. Een opleiding voor een kind kost geld, toch om haar kind te kunnen voorzien in aanschaf van extra materiaal voor op school wordt er geld aangewend die eigenlijk voor een andere rekening bestemd is vertelde zij!. Schoolgeld is een vrijwillige bijdrage waar voor bijvoorbeeld een schoolreisje mee wordt bekostigd door de school, maar als je het niet kan betalen, omdat je het geld er niet voor hebt is er dus geen schoolreisje voor het kind.

Voor deze bijeenkomst waren ook de maatschappelijke organisaties uitgenodigd. Deze waren niet aanwezig, en daar wringt de schoen een beetje volgens vele bewoners die actief zijn in de wijk. Zelf hebben ze ook vaak niet veel te besteden, en zo zijn er sinds kort 12 bewoners bezig met het verzorgen van maaltijden voor een klein bedrag in het wijkgebouw. Eerst circa 50 man, nu gaat de teller al ver boven de 100. Om te kunnen voorzien in deze behoefte wordt er een beroep op de Gebiedscommissie van IJsselmonde gedaan. Dit geldt ook voor het organiseren van een Sinterklaasviering. Geen nieuwe cadeaus, maar men gaat werken met 2e hands speelgoed!

Volgens een vrijwilliger, zit de kracht nu in de samenwerking van de bewoners onderling, en die zouden graag willen aansluiten bij de instanties die daarbij kunnen helpen, maar die waren dus niet aanwezig. We zijn inmiddels een dorp op zich in Rotterdam, met een sterk sociale cohesie! Mooi voorbeeld van een bewoonster die 4 maanden geleden vanuit een ander deel van IJsselmonde naar de wijk verhuisde. Ze werd voor gek verklaard, maar de omgang met bewoners doet haar veel genoegen, en is ook als vrijwilligster bezig.

Daar zou het wijkteam van de Beverwaard  in kunnen ondersteunen, maar het blijkt dat deze pas sinds twee weken weer actief is in de Focus. Dit heeft een frustrerende werking, want nu moeten de vrijwilligers die nu actief zijn aangeven waar men terecht kan met vragen etc… De gehele Rotterdamse politiek zou hier eigenlijk aanwezig moeten zijn geweest om dit aan te horen. Beverwaard heeft hard ondersteuning nodig, maar dat geldt eigenlijk voor meerdere wijken in de stad, en dan kom je toch terecht bij een stukje armoede beleid.

De komst van het AZC heeft veel los gemaakt, en dat moge duidelijk zijn. Het viel rauw op het dak van vele bewoners van de Beverwaard, slechte communicatie, en nog veel vragen hierover. Kan de wijk dit aan, hoe gaat het met de kinderen van de vluchtelingen als die naar school gaan? Hoe zit het met de veiligheid? Komt er een winkel op dat terrein of is het juist een kans voor opbloei voor het winkelcentrum? Hoe wordt de zorg geregeld voor deze mensen? Hierop moest men het antwoordt schuldig blijven, want op dit moment is het niet bekend of de beheerscommissie van het AZC al actief is. De komende maanden zal dit bekend gaan worden, en we mogen toch hopen dat de communicatie dan beter verloopt. Je kunt je dan als gemeente niet weer veroorloven om een deel van de bewoners van de Beverwaard hierin niet te betrekken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.