Betrek bewoners bij groenvoorzieningen in hun wijk

Randpark A16
Randpark A16

Op donderdagavond 26 maart vergaderde de Gebiedscommissie van IJsselmonde over het groenbeleid in haar gebied. Dit n.a.v. de kaalslag in het randpark van de Beverwaard langs de A16. Daar was het nodige om te doen de laatste weken. Boze reactie’s toegevoegd met foto’s waren er te lezen, en te zien op diverse (sociale) media.

Toch lieten vele bewoners deze vergadering verstek gaan om over de gang van zaken van gedachte te wisselen met de Gebiedscommissie, en dat was teleurstellend! De bewoners die er waren moesten even flink stoom afblazen onder toeziend oog van de aanwezige medewerkers van de gemeente.

Zij legde op hun beurt de situatie uit omtrent de vele bomen kap. Deze was onvermijdelijk, want er was een gigantische achterstand in het park. Als we nu niets hadden gedaan lopen we grote risico’s over tien jaar, aldus de gemeente. Op de vraag of het een meerjarenplan betrof bevestigde de gemeente dat het park nog verder onderhanden genomen gaat worden. Nu ligt het stil vanwege het broedseizoen!

Verder werd er verklaart dat er destijds een angstcultuur heerste om bomen en struiken te kappen of te snoeien. Dit werd mede gevoed door opkomst van belanghebbende zoals de Bomenridders. We zijn ook jarenlang terughoudend geweest omdat we bang waren voor reactie’s, aldus de gemeente. Dertig jaar achterstallig onderhoud steek je niet onder stoelen of banken. De bewoners denken dat daar meer achter zit, want zo volgroeid was het park nog niet in de jaren tachtig!

Uiteindelijk zijn er dus toch zeer boze reactie’s gekomen, niet zo zeer van de Bomenridders, maar van de bewoners zelf die al jaren in de Beverwaard wonen. Men is na deze ingreep nu bang voor geluidsoverlast, fijn stof, wegvallen van schaduw, en gezondheidsklachten om maar een paar voorbeelden te noemen.

De communicatie over de ingreep in het park is er wel degelijk geweest. Vorig jaar in oktober werd er een uiteenzetting gegeven via  een bewonersbijeenkomst in de Stormpolder, maar zoals altijd missen de bewoners deze informatie op een of andere manier. Dit geldt hetzelfde voor de aankondiging in de Stadskrant of het Facebook van Beverwaard die ruim 4300 volgers heeft. Toch kwam er de opmerking dat het gat met de politiek en de burgers groter aan het worden is na de opheffing van de deelgemeenten in Rotterdam, want wie spreek je nu aan als Gebiedscommissie of als bewoner op dit groenbeleid. Voorheen was er immers een Dagelijks Bestuur in IJsselmonde, de betreffende portefeuillehouder van de buitenruimte had de kortste lijnen met de gemeente!

Drie Rotterdamse fractie’s waaronder Leefbaar Rotterdam, D66 en GroenLinks is de laatste weken de snoei en kap werkzaamheden niet ontgaan t.a.v. het groen in de gemeente. Zij hebben in een brief vragen aan het college gesteld, en doen ook voorstellen naar de toekomst. Jaarlijks zou er een groenschouw gehouden moeten worden. Dit kan door een groep mensen in een gebied bestaande uit iemand van Stadsbeheer, Gebiedscommissie, en bewoners of belanghebbende door gebiedscommissie uitgenodigd. Kortom hiermee komt een stukje beheer onder de verantwoordelijkheid te vallen die meer op participatie niveau komt te liggen. De Bomenridders hebben hierop positief gereageerd via hun facebook.

Luister naar uitleg gemeente via RTV Rijnmond

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.