Azc in Beverwaard verrijst pas in april

Het asielzoekerscentrum (azc) in Rotterdam-Beverwaard wordt vermoedelijk pas begin april opgeleverd. De vertraging is een gevolg van de sterk toegenomen vraag naar prefab containerwoningen.

Die mededeling heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb gekregen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). ,,Door de grote instroom van vluchtelingen is in Nederland een enorme run ontstaan op die snel in elkaar te zetten tijdelijke wooneenheden. Het COA heeft de regie, wij als Rotterdam faciliteren de opvang.”

Afgelopen week al liet Aboutaleb weten dat de opening van de omstreden opvanglocatie nabij de ‘kantelwijk’ Beverwaard pas in maart werd verwacht. ,,Uit de laatste gesprekken met het COA blijkt echter dat het nog wat langer zal duren.” Zodra een exacte datum van de openstelling bekend is, zal deze als eerste bekend worden gemaakt aan omwonenden.

Aboutaleb zegt nog geen nieuw verzoek ontvangen te hebben van het COA voor de opvang van een tweede groep vluchtelingen. Op het voormalige complex van honkbalvereniging Sparta/Feyenoord in de Beverwaard worden circa zeshonderd ontheemden gehuisvest voor de duur van maximaal 5 jaar.

Verzet
Tegen de opvang is veel verzet gerezen. De vertraging biedt het stadsbestuur meer tijd en ruimte om de gemoederen op Zuid tot bedaren te brengen en bewoners gerust te stellen. Afgelopen week schoven Aboutaleb en wethouder Joost Eerdmans (gebieden, Leefbaar) voor de tweede keer aan bij een besloten bewonersbijeenkomst. ,,En daar gaan zij voorlopig mee door,” zegt een woordvoerder.

Deze week hoopt het stadsbestuur de uitkomsten van een ‘digitale meningspeiling’ in ontvangst te nemen. Via internet hebben ruim 16.000 inwoners en omwonenden (ouder dan 16 jaar) een oordeel mogen vellen over de plussen en de minnen van de komst van het azc naar de Beverwaard. Het onderzoek heeft de gebiedscommissie ongeveer 20.000 euro gekost. Alle resultaten zijn inmiddels binnen, maar moeten nog worden verwerkt. Eind januari worden de resultaten bekendgemaakt.

Plan van aanpak
Het Rotterdamse stadsbestuur heeft toegezegd de uitkomsten mee te nemen bij het opstellen van het plan van aanpak voor de Beverwaard. Eerdmans presenteert de verbeterslag volgende maand, zo liet hij maandag weten.

Geschrokken door het massale protest drong de gemeenteraad afgelopen najaar aan op maatregelen, zoals de komst van een politiepost en een opknapbeurt van wijkcentrum De Focus. Tevens wordt gedacht aan extra onderwijsvoorzieningen in de wijk.

Bron: AD Rotterdams Dagblad 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.