Droge voeten door waterbeheer

Men zegt weleens Nederland is een waterland. We liggen onder de zeespiegel dus al die aangelegde sloten zijn nodig en komen van pas bij het afvoeren van overtollig regenwater. Vaak wordt dit geregeld met pompen en buizen etc…!

Afgelopen week was men druk bezig aan het einde van de Oude Watering. Grote machines stonden daar en waren bezig met een stukje waterbeheer tussen de Beverwaard en Bolnes.

Wat was nu de bedoeling van dit hele circus? Er ligt namelijk onder de weg door een buis die twee sloten verbindt tussen onze wijk en die van Bolnes. Een van die sloten ligt 20cm hoger, en bij een te hoog waterpeil kon men d.m.v. een handbediende deur het te hoge waterpeil tegen houden anders loopt het waterpeil te hoog op in Bolnes!

Het bleek jaren geleden dat deze water-doorlating was afgesloten. Sterker nog, volgens de aannemer die daar aanwezig was is deze jaren geleden al dichtgemetseld. Dat heeft dan weinig nut! Een terechte constatering, dus de buis werd nu doorgespoeld, en er komt nog een aansluiting op om de buis regelmatiger door te kunnen spoelen, volgens de aannemer.

Houden we dan nog wel droge voeten in de Beverwaard zult u zich afvragen, want de verbinding tussen deze twee sloten is onderbroken? Het water bij overvloedige regenval kan dan toch niet meer weg? Daar heeft het waterschap/gemeente al in voorzien. Het pomphuis die onder de grond ligt aan de Nemelaersingel regelt het waterpeil in de Beverwaard. In de winter staat het peil lager in de sloten van de Beverwaard, omdat dan de meeste neerslag valt. Na de winterperiode wordt deze weer teruggezet naar een zomerniveau. Bij hevige regenval kan men de pomp sneller laten draaien zodat het overtollige water zo snel  mogelijk wordt afgevoerd.  Zo houden we dus droge voeten in de Beverwaard!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.