Sluiting dreigt voor wijkgebouw de Focus in Beverwaard

Wijkgebouw de Focus
Wijkgebouw de Focus

Het wijkgebouw ‘de Focus’ die letterlijk en figuurlijk de spil is in de wijk Beverwaard wordt met sluiting bedreigd. Het nieuwe college van Rotterdam heeft dat in zijn programma afgesproken 2014-2018. ‘Er zullen naar de toekomst minder eigenstandige buurt en wijkgebouwen zijn, we kiezen voor het concept van ‘buurthuis van de toekomst’: plekken in de stad die verschillende functies combineren’. Daar is in principe niets mis mee, want het wijkgebouw drukt flink op de begroting van Rotterdam!

Als dit plan doorgaat kunnen bewoners uit de Beverwaard alleen nog terecht in het ‘buurthuis van de toekomst’. Helaas bevinden zich deze buiten de wijk, waarvan de dichtstbijzijnde zich in Oud IJsselmonde. Verder zijn ook de speeltuinenverenigingen van Varkenoord en Pascal aangewezen als ‘buurthuis van de toekomst’. In het convenant welke vorig jaar werd getekend is het de bedoeling dat deze accommodatie’s beschikbaar worden gesteld voor bewonersgroepen, en dat het buurthuis zelf ook activiteiten voor de buurt ontplooit.

Speeltuin B. en SV de Stormpolder in de Beverwaard zou deze functie als ‘buurthuis voor de toekomst’ ook makkelijk kunnen vervullen, en dat doen zij inmiddels ook al, zo laten zij weten. Waarom zij nooit benaderd zijn om het convenant mede te ordertekenen is niet bekend.

Als de Focus moet sluiten, en zo ziet het er wel naar uit, dan moeten bewoners de wijk uit op zoek naar een geschikte locatie voor hun wekelijkse crea-doe, schilder of dansclub etc…. Daarbij is de vraag welk buurthuis het meeste past bij deze clubs.

Juist de mooie functie van wijkgebouw in de Beverwaard gaat hier mee verloren. Een aantal organisatie’s zullen hier mee niet blij mee zijn, zoals bijvoorbeeld de voedsel en de kledingbank uitgifte. Die laatste trok dit voorjaar in het gebouw nadat zij weg moesten uit een pand in Sportdorp. Ook dit pand waar welzijnsactiviteiten werden gehouden moest toen ook al sluiten. Hier moet dan weer een passend antwoord op worden gevonden! De scholen zullen op zoek moeten naar een ruimte waar zij de laatste avond vieren van de schoolverlaters naar het voorgezet onderwijs. De grote zaal in de Focus was daar uitermate geschikt voor, evenzo als buurt bijeenkomsten! Als dus de sluiting daar is valt dit allemaal weg als voorziening in de wijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.