Waar is de Beverzuil gebleven?

Beverzuil Cannenburchstraat

Allemaal leuk en aardig dat men nu de entree van de Beverwaard aan het opknappen is, maar voorlopig is het kunstwerk “de Beverzuil” daarmee uit het straatbeeld verdwenen aan de Cannenburchstraat. Een bewoner maakte daar melding van toen de her-inrichtingsplannen te lezen waren op het wijk Facebook van Beverwaard.

De Beverzuilen in de Beverwaard waren in een vijftal aanwezig, die op strategische plaatsen in de wijk stonden geplaatst, met de nadruk op vijf! Deze hadden tot functie om de weg te wijzen voor bewoners en bezoekers richting het het winkelcentrum in de wijk! Zij zijn al snel hun oriëntatie kwijt in de wir-war van straten. De Bever die op de zuil staat afgebeeld moest daarbij helpen om de richting aan te geven naar het winkelcentrum. Weinig bewoners weten dit eigenlijk?

Halverwege de jaren negentig kwam er een plan via ondersteuning van Woonbron om deze Beverzuilen te ontwerpen door kunstenaar Chris Ripken. Hij deed dit samen met de aanwezige scholen in de Beverwaard. Als je goed kijkt zijn er mozaïek werken er op aangebracht. Deze zijn toen ontworpen door de leerlingen destijds. Via een selectie van tekeningen zijn de mooiste uitgekozen om deze te vervaardigen uit mozaïek en te plaatsen op één van de vijf zuilen.

In 2013 zijn de Beverzuilen opgeknapt. Wederom ging de kunstenaar en leerlingen aan de slag om mozaïek werken aan te leveren die op de Beverzuilen gingen geplaatst worden. Helaas waren er toen nog maar drie van de vijf over, niemand wist waar de twee kunstwerken waren gebleven.

Nu met het weghalen van de Beverzuil aan de Cannenburchstraat vraagt een enkeling zich af waar het kunstwerk is gebleven, en terecht? Het staat er nu dus niet meer i.v.m. de werkzaamheden. Komt het nog terug, en waar? Blijkbaar heeft het kunstwerk een emotionele waarde? Of vinden bewoners dat het een onderdeel van de Beverwaard is?

De aannemer die het werk verricht kon mededelen dat hij de Beverzuil heeft weggehaald en in opslag heeft staan. Wat er mee gaat gebeuren is niet duidelijk, maar er zal toch wel een prominent plaatsje zijn toegewezen als straks de entree van de Beverwaard klaar is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.