Voorlopig geen nieuwe bruggen voor de Beverwaard

Brug in Beverwaard
Brug in Beverwaard

De bruggen in de Beverwaard, ruim twintig in aantal, worden voorlopig nog niet vervangen zoals het zich nu laat aanzien. Eigenlijk zouden er al in het vierde kwartaal van 2012 meerdere bruggen vervangen moeten zijn. Ook stonden een aantal bruggen gepland ter vervanging met einddatum 2012. Daarna volgen de overige bruggen in 2013 tot en met het vierde kwartaal van 2014 als afronding. Uit informatie van de gemeente Rotterdam zelf blijkt dat de aanbesteding nog niet eens begonnen is, en de daadwerkelijke planning achterhaald blijkt. Deze aanbesteding is nodig omdat het om een groot bedrag gaat, maar liefst in totaal honderd bruggen staan ter vervanging gepland de komende jaren in Rotterdam. Als de bezuinigingen de reden zijn dat de aanbesteding nog niet heeft plaatsgevonden dan is de kans aanwezig dat bruggen misschien afgesloten moeten worden in de toekomst in de Beverwaard.

IMG_2805

De bruggen zijn gewoon op, en dat is te zien aan het houtwerk, en de vele extra geplaatste platen die aangebracht zijn op het loopgedeelte. Sommige brugdragers die in het water staan zijn aan houtrot onderhavig. Ondanks dat de loopgedeeltes fysiek veilig zijn, mijden sommige bewoners de bruggen, zij vinden deze te gevaarlijk zijn om er gebruik van te maken. In het park aan de Schinnenbaan zijn bruggen afgeschermd met hekken, zodat onderhoudsvoertuigen zoals grasmaaiers en hondenpoepzuigers er nier meer over heen mogen rijden. De gemeente houdt de bruggen wel extra in de gaten, en doet ook een beroep op de bewoners als er problemen zijn om dit te melden voor onmiddellijk herstel via klachtenformulier via internet of het telefoonnummer 14010.

Toekomstige nieuwe brug
Toekomstige nieuwe brug

Wel is er informatie over wat voor nieuw soort brug er geplaatst gaat worden. Het materiaal bestaat dan niet meer uit hout, maar uit een composiet licht wegdek, en een stalen leuning die een nog langere levensduur heeft dan de bruggen van nu. De draagpunten komen dan ook niet meer in het water te staan, maar aan de beide singelzijdes.

Gegevens op basis website gemeente Rotterdam.

Aanleg nieuwe brug Oude Watering 2011.