Vogelgriep in Rotterdam

Afgelopen weekend is bij enkele watervogels in Plaswijckpark de vogelgriep (H5N8) vastgesteld.

Dit virus is ook op andere plaatsen in Nederland en in omringende landen bij vogels gevonden. Vogelgriep is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk zijn voor pluimvee en wilde (water)vogels. Denk bijvoorbeeld aan kippen, kalkoenen en eenden. Vogelgriep komt over de hele wereld voor. De variant H5N8 is zeer besmettelijk en ziekmakend voor wilde vogels en pluimvee en wordt verspreid door wilde (water)vogels.

Niet besmettelijk voor mensen
Infecties bij mensen zijn met deze variant nog nooit vastgesteld. Het H5N8 virus heeft dus wereldwijd nog nergens mensen ziek gemaakt. U kunt daarom gewoon Plaswijckpark bezoeken.

Wat moet u doen als u een dode vogel vindt in Rotterdam?
Raak zoals gewoonlijk dode vogels niet aan en ruim deze ook niet op. Rotterdammers bellen met 14010, zodat Stadsbeheer de dode vogels kan opruimen. Hebt u vragen over gezondheid in relatie tot vogelgriep? Neem dan contact op met de afdeling Infectieziekten van de GGD Rotterdam-Rijnmond (010) 433 98 97.

Kinderboerderijen
De gemeente heeft besloten alle kinderboerderijen in Rotterdam in ieder geval tot en met zondag 20 november te sluiten. Dit in het kader van de landelijke afschermplicht en om de vogels van de kinderboerderijen te beschermen.

Meer informatie
Veelgestelde vragen (RIVM).

Bron: Gemeente Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.