Vallen en opstaan voor judoverening Hashi uit Beverwaard

Kata team JV Hashi pakt eremetaal NK Kata in Ede

De verhuizing van Judoverenigng Hashi, vanuit Oud IJsselmonde aan de Bovenstraat, naar Beverwaard is alweer 10 jaar geleden. Het was Ippon! Eerst vallen, en toen weer opstaan voor de judovereniging die nu alweer een decennia gevestigd is in Beverwaard. De vereniging heeft na haar verhuizing van 10 jaar geleden zeker haar draai gevonden! Met inmiddels een grootmeester judo in hun midden sinds 2023, en de prestatie op Kata-toernooien, kan de vereniging nog jaren mee!
De vereniging die beginjaren “60 van de vorige eeuw werd opgericht door Jan van Oosten, en na wat omzwervingen zich vestigde in de oude school aan de Bovenstraat, moest verhuizen van de gemeente in 2013. Dat ging niet zonder slag of stoot. Uiteindelijk stond er na de verhuizing een mooie dojo in Beverwaard.

Op 12 april 2014 was de officiële opening van dojo die door de vele vrijwilligers samen met de gemeente Rotterdam toen was opgebouwd. Het oude houtengebouw aan de westkant in Beverwaard diende eerder als jeugdhonk genaamd ‘De Switch’ en later nog ‘Bada Bing’. Daarna volgde nog enige tijd leegstand, totdat de verening daar naar toe verhuisde. Helaas heeft de oprichter dit niet meer kunnen meemaken!

Eigenhandig door de vele vrijwilligers die de verening in zijn gelederen heeft werd de dojo weer opgebouwd, waaronder de kantine, de kleedkamers, en de tatami die een zwevende constructie kreeg. Heel veel werk, maar het resultaat mag er ook wel zijn. Inmiddels werd het onderkomen alweer voorzien van een nieuwe lik verf afgelopen winter, ook weer door diezelfde vrijwilligers gerealiseerd.

Hoewel de vereniging de jeugd en senioren het judoën aanleert, heeft een grote groep judoka’s zich steeds meer toegelegd op de Kata(wedstrijden). Een Kata is een manier om de uitgevoerde bewegingen uit het hoofd te leren en te perfectioneren. De judoworpen zien we daar zeker in terug. Je kunt het vergelijken met choreografie?

Afgelopen zaterdag was het NK Kata in Ede. Hier kwam de Nederlandse top van deze vorm van judo bijeen om te strijden voor het eremetaal. De vereniging uit Beverwaard pakte ook dit keer het goud, zilver en brons met hun teams op verschillende Kata-onderdelen!

De ingang van de dojo in Beverwaard