Heilige Meeuw weg uit park Schinnenbaan

De Heilige Meeuw die sinds het najaar van 2019 in het park aan de Schinnenbaan ligt gaat weg! En dat is definitief!!!

Donderdagmiddag werden er hekken omheen geplaatst en is het niet meer te gebruiken door de jeugd. Het kunstobject kostte een slordige €150.000, gerealiseerd door Staalslagerij. Deze ijzeren vogel zelf werd door cocreatie gerealiseerd. “De Heilige Meeuw is een gezonde impuls voor de wijk Beverwaard”, zo was te lezen. Lokale basisschoolkinderen maakten dit ontwerp, om buitenspelen in de buurt te stimuleren en Beverwaard op de kaart te zetten, aldus CityLab010 die de geldschieter was om dit ontwerp door ObeCity te laten realiseren.

Het was op voorhand al bekend dat de de Heilige Meeuw voor één jaar zou blijven liggen en daarna weg zou gaan naar een andere locatie. Toch kwam het er niet van en, totdat er in 2022 in september afscheid van werd genomen. Klaarblijkelijk was er dus nog helemaal geen nieuwe locatie gevonden voor de inmiddels gekleurde ijzeren vogel? De vergunning was al ver over de datum heen, want die liep af in september van 2020!

Wie was er nu verantwoordelijk voor het kunstobject nadat er in 2022 eind augustus afscheid van werd genomen door de kinderen van de Beverwaard? Die vraag werd gesteld aan de gemeente Rotterdam begin 2023 nadat er geen beweging in leek te zitten dat de Heilige Meeuw naar een andere locatie zou verhuizen. De gemeente Rotterdam bleef er mee in zijn maag zitten, want de bedenker(s) van dit project waren op een of andere manier niet meer bereikbaar? Hun website was inmiddels uit de lucht gehaald van ObeyCity.

De gemeente dacht het kunstobject nog wel te behouden voor de wijk, maar dan moest er wel geld ingestoken worden. Er werd in oktober 2023 een werkgroep gevormd om het kunstwerk om te vormen tot een speeltoestel. Het speeltoestel zou dan vergunning vrij kunnen blijven liggen, en zou eerst gekeurd moeten worden via de Keuringdienst van Waren i.v.m. de veiligheid.

In maart van dit jaar 2024 komt het verlossende antwoordt! De Heilige Meeuw gaat weg! Begrepen is dat de vervaardiger van het ijzeren kunstobject deze binnenkort gaat ontmantelen. Misschien land de Heilige Meeuw nog ergens in Rotterdam? De gemeente zal er voor zorg dragen dat gras ingezaaid wordt.