Nieuwe wijk Tuinbuurt Vrijlandt gebouwd naar dorpskarakter en met verwijzing naar historie uit vorige eeuw

De naam Tuinbuurt Vrijlandt zegt misschien de IJsselmondenaar of de Rotterdammer niet zoveel? Op deze plek stond tussen 1940 en 2010 het nooddorp “Smeetsland”. Een dorp op een niet al te grote oppervlakte, en met kleine woningen die in de 2e WO van de vorige eeuw werden gebouwd. Echt architectonisch was het allemaal niet, immers moesten deze woningen zo snel mogelijk gebouwd worden voor diegene die in de oorlog tijdens het bombardement hun huis waren kwijtgeraakt. De opbouw van deze woningen, die tien jaar mee zouden moeten gaan, begon in 1940!

Uiteindelijk bleven deze woningen nog tientallen jaren staan voordat het Smeetsland in zijn geheel tegen de vlakte ging! Bewoners streden nog tegen de sloop van hun woningen bij de verhuurder com.wonen die natuurlijk de gebeten hond was, want de woningen konden nog jaren mee vonden zij? Uiteindelijk werd de sloopkogel in 2010 voor deze woningen fataal, Smeetsland was niet meer! Daarna bleef er lang een braakliggende vlakte over tussen de wijken Lombardijen en Vreewijk! Ging er nog gebouwd worden?

Het duurde nog ruim tien jaar voordat er een paal geslagen werd op het terrein van de wijk Smeetsland, om precies te zijn op 23 december 2021. De bouw van 229 woningen in huur- en koopsegment was aanstaande, en zo geschiedde, maar hoe zou deze nieuwbouw eruit komen te zien. De tekeningen en plannen zagen er veelbelovend uit! Inmiddels is het 2024 de bouw nadert haar einde, hoewel deze iets achter loopt op schema waan je je hier toch niet in IJsselmonde!

Wie nu door deze nieuwe wijk heen loopt moet zichzelf even in de arm knijpen of dit wel IJsselmonde is? Een wijk met een karakter uit de jaren “30 van de vorige eeuw. De voorgestelde plannen waren zeker geen loze beloften als we de bouwplannen er nog eens op na slaan. Natuur waaronder groen en waterpartijen zijn de eye-cathchers, maar ook de architectuur van de woningen. Vele vogelsoorten staan of zwemmen hier in de vijver die een prominente rol speelt in deze wijk.

Het nooddorp mag dan wel uitgewist zijn sinds 2010, toch heeft men er ook nog aan de rijke historie gedacht van Smeetland. Per straat is er een tableau ontworpen. Naast elke voordeur van de woningen zijn verwijzingen naar de ondernemingen die in het oude Smeetsland gevestigd waren. De straatnamen zelf zijn een verwijzing naar belangrijke feministen uit het verleden.

Wonen in Tuinbuurt Vrijlandt betekent wonen in een karakteristiek tuindorp van de 21e eeuw aan of nabij het water. In een omgeving die uitnodigt om te wandelen, te spelen, te fietsen en elkaar te ontmoeten. Bijvoorbeeld in de centrale buurt of op een bankje aan de vijver. De wijk is kindvriendelijke dankzij de brede stoepen en autoluwe straten en overzichtelijke speelplekken.

Tekstbron deels via BAM, Foto’s Beverwaardigheden