Traditionele Paardenmarkt trekt duizenden bezoekers naar Oud IJsselmonde

Drukte op Paardenmarkt in Oud IJsselmonde
Drukte op Paardenmarkt in Oud IJsselmonde

In de maand juni kriebelt het al behoorlijk bij de inwoners van Oud IJsselmonde, want in de laatste week van die maand vindt altijd de traditionele Paardenmarkt plaats in ‘hun Dorp’. Het dorp bruist dan van de activiteiten op die dag. In de vroege ochtenduren start dan de Paardenmarkt die gevolgd wordt door een braderie die zijn weerga niet kent.

Vandaag 29 juni ontwaakte het dorp uit zijn zomerslaap, want normaliter gaat het er het hele jaar er redelijk rustig aan toe. (Nou ja, de Goedheiligman zet daar ook altijd zijn eerste voetstappen aan wal)! Ondernemers komen uit alle windstreken om hier hun waar te verkopen, en die is erg divers. Van geitenkaas tot vis, en van broodje beenham tot lekker schepijs.

Oude beroepen waren er ook te bewonderen, zoals sigaren draaien, glas in lood leggen. Of beelden maken uit houtsnijwerk, en rietenmanden vlechten. Op het plein voor de Adriaen Janszkerk was er veel vertier voor de kinderen met springkussen, glijbanen en trampolinespringen aan een elastiek.

In de kerk zelf was er wederom een tentoonstelling, dit keer over ‘Olympia’, want het dorpse leven van vroeger telde veel verenigingen. Het was Stichting Insula Mundi weer gelukt om heel veel foto’s boven water te halen van deze gymnastiekverenigingen uit Oud IJsselmonde! Bestaan zij nog?

Shantykoor 'De IJsselmannen'
Shantykoor ‘De IJsselmannen’

Uiteindelijk draait de Paardenmarkt ook om het weerzien van de oude bewoners vanuit IJsselmonde onderling. Vaak zijn zij naar andere naastgelegen gemeente verhuisd, en komen dan op zo’n dag als vandaag hun binding met het dorp ophalen. Dat gebeurt vaak bij ‘het Koetshuis’ waar veel van hen een plaatsje op het terras vonden. Als het Shantykoor ‘de IJsselmannen’ uit Krimpen a/d IJssel hun keel opzetten voor de zeemansliederen dan is de dag geslaagd!

De Paardenmarkt gaat donderdagavond verder. Dan wordt nog zo’n oude traditie in ere gehouden, namelijk een ringsteekwedstrijd! Zaterdag is er dan ter afsluiting ‘live’ muziek te horen bij de Gouden Leeuw aan het IJsselmondsehoofd!

Meer foto’s op het Facebook van Beverwaardigheden.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.