Tentoonstelling over 50 jarige van Brienenoordbrug

Tentoonstelling v Brienenoorbrug
Tentoonstelling v Brienenoorbrug

De van Brienenoordbrug die zijn naam dankt aan het eiland werd op 1 februari 1965 door onze voormalige vorstin Juliana geopend voor het verkeer, en de brug lijkt een onmisbare schakel te zijn geworden tussen de oevers van Rotterdam Zuid en Noord. Overigens was dit de derde oeververbinding, want de Maastunnel en de Willemsbrug waren toen al gerealiseerd.

Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van deze brug, die later verdubbeld werd, heeft de Stichting Insula Mundi een fototentoonstelling aan haar gewijd in de Stadswinkel van IJsselmonde.

Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van deze brug, die later verdubbeld werd, heeft de Stichting Insula Mundi een fototentoonstelling aan haar gewijd in de Stadswinkel van IJsselmonde.

Dagelijks denderen er circa een kwart miljoen voertuigen over deze brug heen die hen naar het zuiden des lands voert of naar noord! De tentoonstelling in de Stadswinkel van IJsselmonde geeft een mooi beeld weer van de aanleg van deze brug, waarbij menig bewoner van Oud IJsselmonde mooie of minder mooie herinneringen aan heeft.

Het stille dorpse karakter van Oud IJsselmonde, die aan de voet van de brug ligt, dus ook aan de Maas was voorgoed voorbij! Reuzen van betonnen peilers doemde op aan de horizon over de Maas kijkend in westelijke richting, en niet te vergeten het geluid welke de brug met zich meebracht. Het geluid was na de opening in 1965 nog vele malen kleiner door het weinige verkeer, maar als je nu onder de brug gaat staan aan de Bovenstraat dan is het een oorverdovend geluid door het voorbij razende verkeer. Dit is in de loop der tijd alleen maar toegenomen door de groei van het aantal voertuigen die qua gewicht ook nog eens veel zwaarder zijn.

De foto’s zijn door Stichting Insula Mundi bijeen gebracht, en zijn afkomstig van meerdere fotografen in die tijd. Daarnaast zijn er ook werken van tekenaars te bezichtigen ook zij waren geïnspireerd om de bouw vast te leggen van de brug.

De bouw bracht voor -en nadelen met zich mee. Zo ontstond er een enorme zandvlakte waar het IJsselmondseplein gerealiseerd moest worden. Op de foto’s is te zien dat de jeugd van toen zich daar prima vermaakte. De keerzijde van de aanleg was dat een aantal woningen gesloopt moest worden aan de Koninginneweg. Kortom wie interesse heeft in de geschiedenis van de van Brienenoordbrug, en deze wil bezichtigen moet een kijkje gaan nemen in de Stadswinkel van IJsselmonde.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.