Straatnamen in de Beverwaard – Kasteel Weldam

Ooit wel eens over nagedacht wat de betekenis van uw straatnaam is? Die straatnamen worden door een commissie bepaald. De straatnamencommissie is een onderdeel binnen de gemeente Rotterdam.

Straten worden vaak vernoemd naar personen, gebeurtenissen of locaties. Voor meer info hierover kun je terecht op de Rotterdamse gemeentelijke website.

In Beverwaard zijn de straten vernoemd naar kastelen en burchten van eeuwen geleden. Soms niet meer dan een ruïne, maar soms nog in hele goede staat, en te bezoeken! De straat die naar dit kasteel vernoemd werd is de Weldamsingel in de Beverwaard. Het kasteel met haar prachtige tuin ligt in Twente een streek in Overijssel vlakbij het plaatsje Goor langs het Twentekanaal. Een bezoek waard als je daarin de buurt bent? Jazeker!

De Geschiedenis van kasteel Weldam

Het erve en goed Weldam wordt voor het eerst genoemd omstreeks 1380. Wolter van Weldamme werd toen door de Bisschop van Utrecht beleend met “den Weldam vor des Stichts leen – gheleghen in den kerspel van Gore”,

Negen jaar later, op Sint Jacobsdag 1389, begint dan de geschreven geschiedenis van het huis Weldam met het charter dat zich nog steeds in het huisarchief bevindt. Wie nog meer over de geschiedenis wilt lezen kan terecht op de website van Kasteel Weldam.

Helaas is kasteel Weldam binnen niet te bezichtigen, deels wordt het voor privé gebruikt, en zo ook de tuin is maar deels toegankelijk voor bezoekers. Toch wie na de wandeling door te tuinen van dit kasteel nog behoefte heeft aan een wandeling dan ligt er nog een wandelroute van 5km rondom het kasteel!