Riool loopt over in Rotterdam-zuid, massale vissterfte in Beverwaard

In Rotterdam-zuidoost / Oud-IJsselmonde viel dinsdag 20 juni een flinke piekbui. Er viel in drie kwartier ruim 40 millimeter regenwater. Daardoor waren er veel riooloverstorten met flinke gevolgen voor de waterkwaliteit: zuurstofloosheid, dode vissen en stank. Bijvoorbeeld in de hoofdwatergang naast de Pelgrimskerk op de Reyerdijk is de waterkwaliteit zeer slecht. 

De gemeente Rotterdam pompt het vervuilde water terug in het riool en haalt rioolslib uit de sloten. Daarom daalt het waterpeil hier en daar flink. Het waterschap brengt alle sloten zo snel mogelijk weer op peil met schoon, vers water om te redden wat er nog te redden valt, maar dit duurt een aantal dagen. 

Dit was de uitleg van het Waterschap Hollandse Delta op hun website die vrijdag was te lezen. Deze organisatie is dus mede-verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en peil in de sloten. Een extreme plensbui van afgelopen dinsdag zorgt nu voor de massale vissterfte in de Beverwaard. Hier en daar zie je kleine vis naar adem happen in de vieze sloten die dus doordrenkt zijn met rioolwater! Of deze het gaan redden?

De meeste dode vissen worden aangetroffen in de sloot gelegen in de Oude Watering. Snoek, brasem en honderden kleine vissen vielen ten prooi aan de zuurstofloosheid van het water na de plensbui. De geur is onaangenaam te noemen. Zo ook bij de ingang van de IJsselburgh, het is niet om te harden zei een bewoonster, en vond het ook zielig voor de vele vissen die daar lagen! Zei hoopte dat de vissen snel worden opgeruimd.

Dode vissen bij de ingang van de IJsselburgh

De aannemer die de gemeente Rotterdam heeft ingezet is druk bezig met het opruimen. Ze zullen er nog een hele kluif aan hebben, want na een blik geworpen te hebben op meerdere locaties in de wijk liggen in vele sloten van de Beverwaard dode vissen!

Ook in het water bij de Sterkenburgsingel ligt veel dode vis