Straatnamen in Beverwaard: Kasteel Rhijnauwen

Ooit wel eens over nagedacht wat de betekenis van uw straatnaam is? Die straatnamen worden door een commissie bepaald. De straatnamencommissie is een onderdeel binnen de gemeente.

Straten worden vaak vernoemd naar personen, gebeurtenissen of locaties. Voor meer info hierover kun je terecht op de Rotterdamse gemeentelijke website.

In Beverwaard zijn de straten vernoemd naar kastelen en burchten en landhuizen van eeuwen geleden. Soms niet meer dan een ruïne, maar soms nog in hele goede staat, en te bezoeken! Deze straat behoort tot één van de langste straten in Beverwaard! De straat die naar dit kasteel vernoemd werd is de Rhijnauwensingel gelegen op de langoederen van Amelisweerd en Rhijnauwen in de provincie Utrecht.

Hedendaags is het kasteel, wat meer weg heeft van een groot landhuis, een onderkomen als jeugdherberg en trouwlocatie. Als landgoed was Rhijnauwen in 1212 al bekend. Maar zelfs bij de vermelding in 1304 is het nog steeds niet duidelijk of er toen al sprake was van een versterkt huis. In ieder geval stond dit er wel in 1394. De naam van het kasteel is mogelijk een samenvoeging van Rijn en auen, doordat het kasteel gebouwd werd op de natte weidegronden (= auen) langs de Rijn. Wie meer wilt lezen over de bouw en haar bewoners kan deze website raadplegen.

Toch ligt in dit gebied nog een oud bouwwerk die heeft te maken met de Hollandse Waterlinie in Nederland. Fort bij Rhijnauwen onder toezicht van Staatsbosbeheer! Een verdedigings werk die nu als natuurgebied fungeert en op afspraak is te bezoeken! Hiervoor moet entreegeld voor worden betaald, maar dit is zeker de moeite waard! De rondleiding is indrukwekkend in een twee uur durende bezoek, waarvoor en hoe dit fort fungeerde. Het fort is gebouwd tussen 1868 en 1875 en bestaat uit bomvrije kazernes, kruithuizen, manschappenverblijven, kazematten, flankbatterijen, groepsschuilkelders en een groot terreplein (oefen- en paradeplaats).

Fort bij Rijnauwen is het grootste vestingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, circa 31 hectare groot. Samen met Fort bij Vechten moest het één van de zwakste punten in de linie verdedigen, een brede strook grond aan weerszijden van de Kromme Rijn die niet onder water kon worden gezet. Daarnaast kon vanaf dit punt de strategische spoorlijn Utrecht-Arnhem onder vuur worden genomen.