Straatnamen in de Beverwaard – Kasteel Slangenburg

Kasteel Slangenburg

Ooit wel eens over nagedacht wat de betekenis van uw straatnaam is? Die straatnamen worden door een commissie bepaald. De straatnamencommissie is een onderdeel binnen de gemeente Rotterdam.

Straten worden vaak vernoemd naar personen, gebeurtenissen of locaties. Voor meer info hierover kun je terecht op de Rotterdamse gemeentelijke website.

In Beverwaard zijn de straten vernoemd naar kastelen en burchten van eeuwen geleden. Soms niet meer dan een ruïne, maar soms nog in hele goede staat, en te bezoeken! De straten die vernoemd zijn naar dit kasteel bestaat uit het Slangenburg -weg -plein en -erf. Ze liggen in elkaars verlengde tussen de Schinnenbaan en de Beverwaardseweg.

De geschiedenis van het kasteel Slangenburg

De laatste bewoner in een lange reeks kasteelheren sinds de veertiende eeuw uit het geslacht Van Baer, luitenant-generaal Frederik Johan baron van Baer van Slangenburgh (1645-1713), verrijkte de Slangenburg met schilderingen die hem constant herinnerden aan zijn geliefde vrouw. Schilder Gerard Hoet voorzag de wanden en plafonds van het kasteel van mythologische voorstellingen.

In de tijd van Van Baer lag het kasteel in een eenzame streek temidden van heidevlaktes en bossen. Hij kocht de “Doetinchemse Heide” en legde over het terrein een lanenstelsel aan dat nog steeds in zijn originele vorm bestaat. In 1679 legde hij het park rondom het kasteel aan. Van Baer bouwde de voorvaderlijke havezate, die slechts bestond uit de westelijke toren met aangrenzend bouwwerk, uit tot het U-vormige slot dat wij nu kennen. Verder lezen…..?

Wandelen over de vele lanen bij het kasteel

Landgoed Slangenburg wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het landgoed en de kapel van het klooster zijn toegankelijk voor publiek. Het eeuwenoude lanenstelsel op het landgoed is aangelegd in de vorm van een trapezium. Op het bijna 600 ha grote landgoed tussen Doetinchem en Westendorp is ook de Sint-Willibrordsabdij van de kloosterorde der benedictijnen gevestigd. Een wandeling of een fietstocht brengen de bezoekers doot een drassig gebied met kleine geulen met water en ondiepe plassen waar de muggen goed gedijen.

Bezoek het kasteel op afspraak

Wie een bezoekje wil brengen aan het kasteel zal dit eerst van tevoren moeten reserveren. Een gids zal je door het kasteel leiden. Daarnaast kun je er ook bijvoorbeeld overnachten, of gebruik maken van de arrangementen die men heeft te bieden in het koetshuis. Kasteel Slangenburg ligt in de Achterhoek niet ver van Doetichem vandaan op een kleine 160 km van Rotterdam!

Koetshuis

Zicht op de binnenplaats met links en rechts een koetshuis

Bron: website kasteel Slangenburg, foto’s Beverwaardigheden.nl