Start Indonesische vechtsport Bukti Negara in dojo Beverwaard

Afgelopen zaterdagmorgen was het dan zover. Tiga Satria begon met zijn eerste les in de dojo in Beverwaard. Een beetje onwennig was het wel voor deze vereniging op hun nieuwe locatie, maar zij zijn erg enthousiast met deze locatie die dit jaar alweer vijf jaar geleden hun deuren opende aan de Beverwaardseweg 500, namens JV Hashi!

De sportkledij die doorgaans wit is in het judo maakten plaats voor zwart. Grauduaties kent men wel in het Bukti Negara alleen niet zoals bij judo waar de banden in kleuren worden uitgedrukt, maar er zijn ook examens. Bukti Negara gaat om het beheersen van deze sport die een verdedigend karakter heeft.  De banden van de Meesters onderscheiden zich qua uiterlijk en vorm tussen hun leerlingen.

Warmin-up

Pentjak Silat is van oorsprong een Indonesische vechtkunst en door de Indo’s naar Nederland gebracht, zoals met meer vechtkunsten gebeurde in de jaren 50/60 in de vorige eeuw. In de loop der jaren hebben diverse Pentjak Silat leraren naam gemaakt in Nederland, maar gaandeweg is deze vechtkunst een beetje op de achtergrond geraakt.

Volgens één van de Meesters is met de groeiende populariteit van MMA, Kickboxen en Krav Maga de focus bij vooral veel jongeren verlegd naar de modernere vechtsporten.

Bukti Negara is een verdedigingssport voor zowel mannen als vrouwen die te beoefenen is vanaf circa 17 jaar. Ze trainen in een systeem waarbij zowel je lichaam als je hersenen aan het werk moeten. Men leert zichzelf te verdedigen, maar niet domweg een potje ‘blaas-maar-raak’ vechten.

De term ‘verdedigingssport’ is soms misleidend, omdat het zou lijken alsof een ‘vechtsport’ aanvallender zou zijn van aard en dat wij alleen maar verdedigen. Maar soms is aanval de beste verdediging. Grofweg vallen we inderdaad onder de ‘verdedigingssporten’ omdat we het gevecht niet zullen opzoeken.

Dat laatste was duidelijk zichtbaar tijdens de eerste les. Een flinke warming-up voor schouders, polsen, knieën en voeten is een vereiste om Bukti Negara te beoefenen!

De lessen worden gegeven vanaf 13 januari in de Dojo van Judovereniging Hashi. Adres Beverwaardseweg 500 in de Beverwaard. Trainingsdagen en tijden. Woensdag 18:30 tot 20:00 uur. Zaterdag van 10:30 tot 12:30 uur. Info ronald.hartman@gmail.com

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.