Snelheid op de Reijerdijk van 50km naar 30km per uur verlaagd in 2025

De gemeente verlaagt in 2025 in 115 extra straten de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur. Het gaat om straten waar dat nodig is én kan. In IJsselmonde is dat de Reijerdijk die van 50km naar 30km per/u in snelheid wordt verlaagd!

Waarom 30 km/uur?

Het verkeer in de stad wordt steeds drukker. Er gebeuren vaker ongelukken en meer mensen raken gewond. In de afgelopen 10 jaar was in Rotterdam het aantal slachtoffers van het verkeer hoger dan ooit: in 2023 waren dat 1.446 gevallen. In 2021 waren dit er 1.159. Wist u dat 80% van de ongelukken gebeurt op een weg waar mensen 50 km/uur rijden?

Daarom verlaagt de gemeente volgend jaar de maximumsnelheid van 50 naar 30 km/uur in Rotterdam. Niet overal, maar in straten waar het nodig is én kan.
Bijvoorbeeld in straten waar veel mensen wonen of waar winkels, restaurants en cafés zijn. 
Nu geldt al in meer dan de helft van de Rotterdamse straten een maximumsnelheid van 30 km/uur. Daar komen nu 115 straten bij. In die straten is de verkeerssituatie zo onveilig, dat er snel iets moet veranderen.

Door 30 km/uur te rijden in de bebouwde kom, wordt het verkeer voor iedereen veiliger en overzichtelijker.

Hoe herkent u een weg met 30 km/uur

Een andere maximumsnelheid is best wennen. Zeker voor mensen die dagelijks door de stad rijden. De gemeente begrijpt dat. Ze zorgt er daarom voor dat de nieuwe maximumsnelheid duidelijk op straat te zien en te herkennen is.
Dat gebeurt op de volgende manieren:

 • Na ieder kruispunt komen nieuwe verkeersborden. Dat is een bord met rode rand en het cijfer 30.
 • We voegen witte lijnen toe op de weg of we halen ze weg. Dat zorgt ervoor dat automobilisten onbewust langzamer gaan rijden.
 • Er komen verhoogde verkeersdrempels bij oversteekplekken voor voetgangers en fietsers. En op plekken waar vanaf dat punt 30 km/uur geldt.
 • De gemeente start volgend jaar een campagne om weggebruikers te laten weten waar 30 km/uur gereden wordt en waarom dat zo is.
 • De gemeente praat met het Openbaar Ministerie over het gebruiken van (mobiele) flitspalen op wegen met een maximumsnelheid van 30 km/uur.

Waar niet?

De gemeente kan niet overal de maximumsnelheid aanpassen naar 30 km/uur. Denk aan belangrijke routes die gebruikt worden door hulpdiensten, zoals ambulances, brandweer en politie, en trams en bussen. Of aan doorgaande wegen om in en uit de stad te komen, zoals de Schiekade, Maasboulevard en Pleinweg. Dit zijn vaak wegen met dubbele rijbanen. Die wegen blijven nu 50 km/uur.

Voordelen van 30 km/uur

Er zijn meer voordelen om de maximumsnelheid aan te passen naar 30 km/uur, in straten waar dat nodig is én kan.

 • Er is minder kans op een ongeluk met gewonden
  De kans dat een voetganger een ongeluk overleeft, stijgt bij 30 km/uur zelfs naar 90%. Dit komt doordat een auto bij een snelheid van 50 km/uur 2 keer zo lang nodig heeft om te remmen en stil te staan. Elke extra seconde en meter kan het verschil betekenen tussen leven en dood.
 • Er is veel minder verkeerslawaai
  Dit scheelt ongeveer 2 decibel. Dat klinkt als weinig, maar het verschil hoort u duidelijk.
 • Geen extra reistijd
  Uit onderzoek blijkt dat mensen die vaker 30 km/uur rijden amper meer reistijd hebben.
 • Het verkeer blijft goed doorstromen
  Alles blijft bereikbaar. In een straat waar een nieuwe maximumsnelheid geldt van 30 km/uur, past de gemeente alleen de inrichting aan. Door die nieuwe inrichting voelt de snelheid ook logisch.
 • Meer ruimte voor fietsers en voetgangers
  Fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte, bijvoorbeeld doordat de gemeente fiets- en voetpaden kan verbreden op wegen waar auto’s minder hard rijden.

Kortom, met minder snel verkeer wordt het in de stad veiliger en meer relaxed.

Bekijk de video waar de gemeente samen met Veilig Verkeer Nederland de remweg van een auto test met 50 km/uur en 30 km/uur.

Bron: Gemeente Rotterdam